De reden dat ik dit boek uit alle andere boeken heb gepakt, was de voorkant. Het meisje op de schommel met haar hoofd zo naar beneden, het leek wel een scene uit een enge film. Normaal kies ik nooit voor dat soort boeken(ik lees vooral s’ avonds, dan is zoiets veel te eng voor zo’n lafaard als ikzelf ), maar nu was het buiten warm en zonnig weer, dus ik dacht, dat kan ik best aan, als het zonlicht maar schijnt.

De titel, Between, slaat op de wereld waarin de hoofdpersonen leven. Ze zitten gevangen in een wereld tussen leven en dood. Ze zijn gestorven en kunnen geen invloed meer uitoefenen in de levende wereld. Echter, ze kunnen wel alles zien en horen wat er gebeurt. Ze zitten vast, want eigenlijk horen ze over te gaan naar de volgende wereld (de andere zijde, hemel/hel). De reden dat ze vast zitten, is dat ze nog een taak te volbrengen hebben. Ze zijn nog niet helemaal klaar, als het ware. Dit is ook het geval bij de hoofdpersoon, Liz Valchar. Als zij erachter komt dat ze dood is en eigenlijk niets meer kan en maar moet afwachten wat er gebeuren gaat, is ze, op z’n zachtst gezegd, niet erg blij. De andere hoofdpersoon, Alex, zit ook vast tussen leven en dood, maar hij kan en wil haar niet verder helpen. Hij moet er zelf ook nog uit komen en om eerlijk te zijn mag hij dat rijkeluiskindje Liz al helemaal niet. Op school maakte zij al de dienst uit en nu, nu mag zij wel eens even wachten.

Het leuke aan dit boek is dat ik halverwege helemaal had bedacht hoe het in elkaar moest zitten. Hoe zij dood was gegaan, wat hij er mee te maken, het was me helemaal duidelijk. Maar daar begon ik later aan te twijfelen. Het kan ook zo gebeurd zijn. Of toch niet. Nee, hij heeft of toch niets mee te maken? Ik bleef twijfelen, maar aan het eind bleek dat mijn eerste indruk toch de juiste was. Of was het nou de tweede? Goed aan dit boek is dat het intrigerend blijft. Je blijft verder leven, al was het maar omdat je toch wilt weten of je het boek niet al die tijd allang door had. En uiteindelijk viel het ook wel mee met de engheid van dit boek. Sterker nog, het is helemaal niet eng. Wat dat betreft geeft de cover je een behoorlijk verkeerde indruk. Het is prima in het donker te lezen(uiteraard wel met een leeslampje).

Deze recensie is geschreven door Emma Tondeur, 17 jaar uit Amersfoort, Emma gaat na de zomervakantie studeren aan de Roosevelt Academy in Middelburg
Between / Jessica Warman / Vertaling Ineke Lenting / Uitgeverij van Goor / 2012 / 348 pag. / ISBN 9789047516767

No Comments

Post a Comment