Allereerst, ik moet bekennen, ik vind alles wat Markus Zusak schrijft gaaf, dus ik ben eigenlijk bevooroordeeld. Maar De Boodschapper is echt briljant. Net zoals De boekendief (een ander boek van Markus Zusak), zit ook dit boek weer ingenieus in elkaar. Het neemt je mee op stap, laat je vele dingen zien en laat je, uiteindelijk, nadenkend achter, want ja, er zit een boodschap in dit boek. Maar goed, het heet De boodschapper, dus wat verwacht je dan?

In het begin van het verhaal leren we Ed Kennedy kennen. Ed is een beetje een suffe jongen, van begin twintig en hij is taxichaffeur. Hij is bijzonder slecht in kaarten, verliefd op zijn beste vriendin Audrey en heeft eigenlijk geen toekomstperspectief.Maar dan krijgt hij op een dag een speelkaart, Ruitenaas, in zijn brievenbus, met daarop 3 adressen. En op die 3 adressen wonen mensen die hulp nodig hebben. Ed gaat erop af, schraapt al zijn moed bijeen en probeert te helpen. Dat gaat niet altijd goed…

Zoals ik al zei, neemt het verhaal je mee. De boodschap is niet al duidelijk vanaf het begin. Je vraagt je samen met de hoofdpersoon af waarom hem dit allemaal overkomt. Waarom is nou net hij uitverkoren om de boodschappen af te leveren? Terwijl je verder leest, leef je met hem mee, vraag je jezelf af wat jij zou doen en bedenk je dat dit toch eigenlijk wel te absurd voor woorden is. Dit kan toch nooit gebeuren in de echte wereld? Later bedenk je dat dat er eigenlijk niet toe doet. Het gaat er niet om dat het nooit echt heeft plaatsgevonden, het gaat erom dat dat eigenlijk wel moet gebeuren. Zou de wereld er niet veel beter uitzien als we allemaal een kaart in onze brievenbus kregen, met adressen van mensen erop die hulp of iemand nodig hebben? Maar zo gemakkelijk gaat het natuurlijk niet. We moeten dat zelf opzoeken. Maar nu dwaal ik af en wordt ik iets te moralistisch… De Boodschapper is goed geschreven, blijft boeien van begin tot eind en laat je ietwat filosoferend achter. En welke boodschap je eruit haalt, ligt helemaal aan jou.

http://youtu.be/wLiuzoIWXR4

Deze recensie is geschreven door Emma Tondeur, 17 jaar, uit Amersfoort. Check ook wat Wessel Sandtke uit Dordrecht van dit boek vond!
De boodschapper / Marcus Zusak / vertaald door Eefje Bosch / Uitgeverij The House of Books / 2011 / 352 pag. / ISBN 9789044332476

No Comments

Post a Comment