Het verhaal speelt zich af begin jaren zeventig in Engeland. Serena Frome is mooi, jong en werkt voor de Britse geheime dienst. Tijdens een geheime missie wordt ze verliefd op het doelwit; een veelbelovende jonge schrijver.

Ondanks dat het verhaal zich afspeelt tegen de achtergrond van de strijd tussen Ierland en Engeland en Serena bij de MI5 werkt is het geen James Bond-verhaal. Het lijkt bijna wel een ode aan de liefde. In tijden van grote ellende en wanneer iedereen zich tegen je keert is het de liefde die je op de been houdt en is het de liefde die wint. Ook zit het verhaal bomvol spannende intriges, verdwijnen er personages en lijkt iedereen een geheim te hebben. Er zit meer dan liefde alleen in het verhaal.

Dit boek is zo mooi. Het verhaal is spannend en ontroerend en de zinnen zijn prachtig. Eerlijk, je moet er wel wat moeite voor doen. Het is geen boek dat je lekker op het strand in een dagje uitleest. Dit boek vraagt om tijd. Dus nestel je op de bank met een deken en een kop warme chocolademelk en laat je meenemen naar het jaren zeventig van Engeland. Je wordt ondergedompeld in een sfeer die je niet meer van je afgewassen krijgt. De personages gaan onder je huid zitten, ze blijven bij je en je gaat van ze houden. Ook van degenen die onaardig, gemeen en achterbaks zijn, want die zorgen ervoor dat Suikertand naast een ode aan de liefde ook een spannend en geloofwaardig spionageverhaal is.

Dus, alsjeblieft. Lees het. Doe je best. Zet door. Het is het waard. Je wordt beloond met een prachtig verhaal dat voor altijd bij je zal blijven. Je zal het boek koesteren en het nooit meer wegdoen.

Deze recensie is geschreven door Marieke van Zoelen, 24 jaar, student aan de Hogeschool van Amsterdam
Suikertand / Ian McEwan / vertaald door Rien Verhoef / Uitgeverij De Harmonie / 2012 / 416 pag. / ISBN 9789076168449

No Comments

Post a Comment