Mooi Debuut
Onlangs verscheen de debuutroman Pontus van Job Breemer ter Stege (1985). Een roman met een mooi vormgegeven omslag én een bijzondere titel. Twee vragen lieten mij niet los. Wie is dat meisje op de kaft? En wie of wat is Pontus? Om hier een antwoord op te krijgen, besloot ik alvast een klein stukje te gaan lezen. Een klein stukje werd gelijk het hele boek, want Pontus leest als een trein. Wat Pontus zo goed maakt? Het bevat alle ingrediënten die ik graag in een roman zie: humor, drama, spanning en seks.

Pontus is ontdekt door de lezers van tenpages.com. De website waar talent zijn of haar werk kan plaatsen en waar lezers aandelen kunnen kopen van veelbelovende manuscripten. De lezers van TenPages hadden vertrouwen in Breemer ter Stege en dankzij hun heeft Nederland er een nieuw schrijftalent bij. In Pontus wordt de lezer tot nadenken aangezet over onder andere ethische vraagstukken in de zorg. Kun je iemand die terminaal ziek is bijvoorbeeld eerder uit zijn of haar lijden verlossen? En hoe ver kun je daar in gaan?

Breemer ter Stege gaat in zijn roman op deze en andere vraagstukken in. Dit doet hij aan de hand van de vijfentwintigjarige Pontus uit Amsterdam die nog niet veel heeft bereikt in zijn leven. Pontus krijgt te horen dat zijn vader, een beroemd modeontwerper, terminaal ziek is. Zijn naderende dood is echter later dan verwacht. In de roman kijk je als lezer mee met de strijd die Pontus met zichzelf voert. Hij wil verder met zijn leven, maar zijn op sterven liggende vader lijkt dit te belemmeren. Hoe Pontus´ vader uiteindelijk gestorven is, is vanaf het begin van de roman een beklemmende vraag. Wat is er nu daadwerkelijk gebeurd? Hoe is hij aan zijn einde gekomen? Heeft hij het gevecht tegen zijn ziekte verloren? Is hij van de trap gevallen of heeft iemand hem toch geholpen om aan zijn einde te komen, maar wie dan?

In de roman overheerst een melancholische sfeer, maar dankzij de vlotte en hedendaagse schrijfstijl van Breemer ter Stege blijft de roman luchtig en zeer goed leesbaar. Dit komt mede door de droge humor en de korte hoofdstukken die ervoor zorgen dat je het boek niet meer weg kunt leggen. Pontus is een absolute aanrader!

Deze recensie is geschreven door Maaike de Boer. Zij studeerde in 2011 af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij volgde daar de opleiding Kunsten, Cultuur & Media met als specialisatie Literatuur.
Pontus / Job Breemer ter Stege / Uitgeverij Passage / 2012 /216 pag. / ISBN 978 90 5452 260 7

Lees ook het interview met Job Breemer ter Stege over Pontus.

No Comments

Post a Comment