Arjan is zeventien jaar en heeft het erg moeilijk thuis. Zijn vader is niet te genieten, zijn oudere broer is weggelopen en zijn moeder zakt als maar dieper weg in een zware depressie. Op het moment dat hij op school te horen krijgt dat hij ergens stage moet lopen, heeft Arjan helemaal geen reden meer om blij te zijn. Je verdient amper geld en je moet lange uren draaien. Maar via zijn leerkracht komt hij terecht in het verzorgingstehuis De Waterlelie. Niet dat hij daar veel zin in heeft, want oudjes verzorgen… Kan het nog saaier?

Wanneer Arjan kennismaakt met Joke Drenth, één van de bewoonsters van De Waterlelie, blijkt dat er iets niet helemaal in orde is in het tehuis. Er vallen gewonden en zelfs doden en Joke beweert dat iemand het lot een handje helpt. Zo moedig als Arjan is, gaat hij op onderzoek uit en ontdek dat er vreemde dingen gebeuren…

Helen Vreeswijk is al lang geen onbekende meer. Daardoor lagen de verwachtingen voor Zwijgplicht best wel hoog. Het verhaal wordt echter perfect opgebouwd en duidelijk verteld. Er zijn geen onduidelijkheden wat de verhaallijn betreft. Net zoals alle andere verhalen is ook dit boek aangrijpend, meeslepend en spannend tot de laatste bladzijde. Door het hele verhaal heen, krijg je verschillende vermoedens over de dader en betrokkenen. Je vraagt je dus steeds af wat er gaat gebeuren. Reken maar dat je het boek in één ruk uitleest!

Wat mij wel opviel in dit boek is dat, in vergelijking met de rest van haar boeken, de politie er in een later stadium wordt bij betrokken. Niet dat het storend is, want ik heb mij geen moment verveeld met het verhaal. Er bestaan duizenden goede boeken, maar dit steekt er met kop en schouders bovenuit. Als je dit leest, besef je: ‘Dit is de reden waarom lezen zo leuk is.’ Voor degenen die al boeken hebben gelezen van Helen Vreeswijk: Zwijgplicht mag zeker niet ontbreken aan je lijstje. En voor degenen die nog geen enkel boek van haar gelezen hebben: Een perfect excuus om er onmiddellijk in te vliegen!

Zwijgplicht is een boek zoals een spannend, realistisch en meeslepend boek hoort te zijn met fantastische personages, een mysterieuze sfeer en een verhaallijn boordevol met onverwachte wendingen.

Deze recensie is geschreven door Valérie Vaes, 15 jaar, scholier aan het Pius X College te Tessenderloo
Zwijgplicht / Helen Vreeswijk / Uitgeverij Manteau / 2012 / 400 pag. / ISBN 9789022328026

No Comments

Post a Comment