Wat ben ik blij dat dit boek op mijn pad gekomen is, want: wat een boek! Wat een krachtig, geweldig en tegelijkertijd schattig boek. Budo is het denkbeeldige vriendje van Max; Budo kan lopen, praten, denken en Max helpen als hij het moeilijk heeft. Max vindt het moeilijk om te communiceren met anderen, hij houdt er niet van als mensen te dicht bij hem komen en wil het liefst met rust gelaten worden. Max heeft autisme, en dat maakt hem heel bijzonder.

Wat gelijk het leuke al is, is dat als je begint met lezen je gelijk aan het denken wordt gezet. De hoofdpersoon is namelijk een denkbeeldige vriend, die vertelt van uit een ik-perspectief. Je gaat meteen denken over of dit nou écht echt is, of dat Max (de bedenker van Budo) dit allemaal misschien wel vertelt aangezien hij Budo bedacht heeft. Maar dan kom je er achter dat dat eigenlijk niet zou kunnen, want Budo weet dingen die Max niet weet. Als Max gaat slapen, gaat Budo zijn eigen gang. Hij gaat tv kijken met Max’ ouders, praat tegen ze (helaas zonder gehoord te worden) en maakt af en toe een wandelingetje naar het pompstation.

Het verhaal begint leuk en je wordt gelijk erg nieuwschierig. Maar je merkt ook dat er iets droevigs is, namelijk dat Budo bedacht is. Hij is bedacht, maar heeft een eigen persoonlijkheid en kan van alles. Maar omdat hij bedacht is door een jongetje, betekent het ook dat hij kan verdwijnen door het jongetje. Wanneer Max niet meer in hem gelooft houdt Budo op te bestaan; hier is Budo zich goed van bewust.

Wat het speciale is aan Budo is dat hij al acht jaar is, de meeste denkbeeldige vriendjes worden namelijk maar een paar weken of maanden oud. Budo heeft veel wijsheid in zich maar komt soms ook met zichzelf in de knoop. Wanneer zijn enige vriendinnetje Grisham ophoudt met bestaan omdat haar bedenkstertje niet meer in haar gelooft weet Budo niet of hij wel voor altijd blijft bestaan.

Wanneer Max op een dag meegenomen wordt door de juffrouw en Budo ziet dit allemaal voor zijn ogen gebeuren slaat de spanning in het boek toe. Max is ontvoerd. En de enige die het weet is Budo, maar hij is bedacht en kan niet communiceren met de echte wereld, behalve dan met Max. Maar Budo is slim en weet met behulp van andere denkbeeldige vriendjes een heel plan op te zetten. Maar dan moet er wel in je gelooft worden..

Wat het speciale aan dit boek is, is dat het zo ongelooflijk dubbel is. Ten eerste is er het ‘spannende’ verhaal over het autistische jongetje dat wordt ontvoerd door de juf. En daar komt bij dat Budo het heeft gezien, maar wat kan hij met deze informatie als niemand gelooft dat Budo bestaat? Hoe kan hij duidelijk maken waar Max is opgesloten als hij maar bedacht is..? Een fantastisch boek waar het gaat over vriendschap, geloof en een enorme opoffering. Nog nooit heb ik zo hard geroepen: Lees dit boek!

Herinneringen van een denkbeeldig vriendje / Matthew Dicks / vertaald door Ineke van Bronswijk / Uitgeverij Moon / 2012 / 288 pag. / ISBN 9789049952456

No Comments

Post a Comment