Rosalie droomt over een vliegtuigongeluk. Ze besluit de volgende dag niet naar huis te vliegen vanaf haar vakantiebestemming. Haar man volgt echter de originele planning en besluit wel het vliegtuig te nemen. Rosalie blijkt het bij het rechte eind te hebben en het vliegtuig stort inderdaad neer. Haar man komt om. Een sterk begin van een erg spannend boek.

Als ze thuis komt, krijgt ze meer dromen. Deze keer gaan alle dromen over een terroristische aanslag, die gepleegd gaat worden tijdens een grote feestdag. Ze ziet de dader voor zich, de locatie en ziet hoe honderden mensen sterven in een tram. Rosalie weet niet wie de dader is, waar de aanslag precies zal plaatsvinden en wanneer het zal gebeuren. Ze besluit direct naar de politie te gaan, waar ze niet wordt geloofd. En wat kun je dan anders doen dan zelf op onderzoek uitgaan? Dit is het begin van een spannende tocht door Amsterdam.

Rosalie heeft als leek geen idee hoe ze onderzoek moet gaan doen en waar ze moet beginnen. Dit maakt het verhaal heel leuk om te lezen. Het wordt makkelijk om jezelf met Rosalie te identificeren. Wat zou jij namelijk doen? Wat verder erg leuk is aan dit boek is dat alle gebeurtenissen zo herkenbaar zijn. Het vliegtuig wat neergestort is, doet denken aan het vliegtuig wat enige tijd geleden neergestort is in een wei in de buurt van Schiphol. Ook de dreiging van terrorisme is herkenbaar door alle nieuwsitems van de laatste paar jaar.

Het boek is geschreven in een nogal simpele stijl. Dit maakt dat je heel snel door het boek heen leest (het boek heeft ongeveer 250 pagina’s, en ik heb het binnen enkele uren uitgelezen). Eigenlijk vind ik dat erg jammer. Het boek was spannend om te lezen en dan is het zonde als je er niet langer van kan genieten. Wat ook erg jammer is aan dit verhaal is dat, ondanks dat er verschillende perspectieven in het boek te lezen zijn, er geen duidelijk verschil in woord- en stijlkeuze is. Dit maakt het niet geloofwaardig dat er ook daadwerkelijk vanuit twee verschillende personages geschreven wordt. Hier had meer uitgehaald kunnen worden.

Al met al was het een erg spannend boek om te lezen. Het enige wat tegenviel aan dit boek was het ongeloofwaardige einde. Van de rest van het boek heb ik erg genoten, dus over dit minpuntje valt heen te kijken. Zeker een aanrader!

Deze recensie is geschreven door Sandra Bouten, 20 jaar oud, student Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht.
In mijn dromen / Simone van der Vlugt / Uitgeverij Anthos / 2011 / 267 pag. / ISBN 9041416846

No Comments

Post a Comment