172 uur op de maan. In Darlah krijgen drie jongeren die kans. Bijna iedereen schrijft zich meteen in. Antoine wil weg bij zijn mislukte verkering. Midori ziet dit als een kans om in New York te gaan wonen. Alleen Mia gaat niet vrijwillig, haar ouders hebben haar ingeschreven. Al ver voor de raket is opgestegen, gebeuren er dingen die niet in de haak zijn. Uiteraard valt dit niemand op, iedereen is bezig met de naderende lancering.

Omdat het zo makkelijk is je in te leven in de levens van Mia, Midori en Antoine, is het een schok als blijkt dat het geen mooi onderzoeksreisje naar de maan wordt. Zodra ze letterlijk met een voet op de maan staan, zijn er al dingen die van geen kant kloppen. Sommige gebeurtenissen zijn echt eng. Dit komt vooral doordat Johan Harstad de spanning erg goed weet op te bouwen.

Een element dat voor veel mensen waarschijnlijk een droom is (reizen naar de maan), toegankelijke personages (Mia met haar muziekdromen, Midori die van haar ouders weg probeert te komen en Antoine met zijn gebroken hart), intriges (voor de lancering zien ze alle drie rare dingen) en echt spannende gebeurtenissen als ze dan eenmaal op de maan zijn. Het is een fantastische combinatie die ervoor zorgt dat het boek, in ieder geval bij mij, na het lezen een speciaal plekje op de boekenplank verdient.

Omdat je heel erg naar het eind toe werkt en je je telkens blijft afvragen of en met wie het goed zal komen, verwachtte ik iets verrassend. Niet per se een spektakel maar wel een onverwachte wending. Helaas gebeurt dit niet. Er is vlak voor het einde nog wat twijfel over de afloop maar het wordt vrij snel duidelijk dat er geen verrassende wending meer komt. Maar omdat ik tegen die tijd al compleet overtuigd was van het schrijven van Harstad en het intrigerende verhaal maakte me het niet eens zoveel meer uit. Darlah heeft ervoor gezorgd dat ik heel anders naar de sterrenhemel kijk.

Deze recensie is geschrevewn door Daisy Bakker, 22jaar, is freelance redacteur en medeorganisator van Young Art Text te Beverwijk
Darlah / Johan Harstad / vertaald door Paula Stevens / Uitgeverij Podium / 2012 / 366 pag. / ISBN 9789057594366

No Comments

Post a Comment