Geïntrigeerd door de bijzondere cover van het boek, besloot ik om eens een keer een avonturenroman te lezen in plaats van de fantasy die ik normaal gesproken lees. En dit bleek een goede keuze. Niet alleen was het verhaal boeiend en verrassend, ook bleef de spanning in het hele boek hoog, ondanks de meer dan 750 pagina’s.

The Glass Books of the Dream Eaters is een klassiek avonturenverhaal, waarin drie onwaarschijnlijke hoofdpersonen veroordeeld worden tot een onwennige samenwerking. Miss Temple komt toevallig in aanraking met een mysterieuze groep mensen, omdat ze wil weten waarom haar verloving abrupt afgebroken wordt. Als ze haar ex-verloofde achtervolgt, ziet Miss Temple dingen die ze niet hoort te zien. Cardinal Chang krijgt de opdracht om een man te vermoorden. Bij zijn poging blijkt zijn beoogde slachtoffer al dood. Chang gaat op onderzoek uit. Tenslotte probeert Dr. Svenson zijn protegé, een prins, te beschermen. Miss Temple, Carninal Chang en Dr. Svenson komen elkaar tegen in hun eigen zoektocht en besluiten samen te gaan werken tegen een groep die de Dream Eaters blijken te zijn.

Deze zoektocht naar de waarheid achter en de motivatie van de Dream Eaters is erg spannend om te lezen. Miss Temple, Carninal Chang en Dr. Svenson vallen van de ene uitzonderlijke situatie in de andere, vaak afgesloten door de meest miraculeuze ontsnappingen. Vooral deze ontsnappingen deden mij erg denken aan de Die Hard films van Bruce Willis; na iedere ontsnapping komen de hoofdpersonages er meer gehavend uit dan ze erin gingen. Het bijzondere hieraan is, dat het hele verhaal wel geloofwaardig blijft. Nooit krijg je als lezer het idee dat er iets gebeurt wat niet mogelijk is.

Niet alleen zijn alle ontsnappingen erg leuk om te lezen, ook tussendoor zijn de gebeurtenissen erg spannend om te lezen. Ieder moment in het boek gebeurt er iets. De tijdspanne van het boek beslaat slechts enkele dagen. In feite gebeurt er zoveel, dat het onwaarschijnlijk lijkt dat alles past binnen enkele dagen. Omdat het boek verteld wordt vanuit de verschillende perspectieven van Miss Temple, Cardinal Chang en Dr. Svenson, worden gebeurtenissen vaak ook vanuit verschillende perspectieven verteld. Af en toe is dit erg verwarrend, omdat de tijd tussen verschillende perspectieven niet chronologisch verloopt. Zo kan het lijken alsof bijvoorbeeld Miss Temple gevangen is door de Dream Eaters vanuit het perspectief van Cardinal Chang, terwijl je later leest vanuit het perspectief van Miss Temple dat dit een doelbewuste actie was om iets heel anders te bereiken.

Concluderend was dit een erg spannend en boeiend boek om te lezen. Het complot wordt langzaam onthult en blijft fascinerend. Alhoewel ik goed Engels spreek, was het boek toch soms moeilijk te volgen. Als je niet getraind bent in het lezen van Engelse boeken, zou ik het dan ook zeker in het Nederlands lezen. Het is zeker een aanrader! En het leukste, er is ook nog een deel 2.

Deze recensie is geschreven door Sandra Bouten, 20 jaar oud, student Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht.
The Glass Books of the Dream Eaters / Gordon Dahlquist / Penguin UK / 2008 / 753 pag. / ISBN 0141027304

No Comments

Post a Comment