Dat Michael Grant goede boeken schrijft, wist ik al na het lezen van de eerste delen van de Gone-serie. Ik kon dan ook niet wachten om BZRK te lezen!

Opnieuw heeft Grant een griezelige wereld gecreëerd. Hierin zijn Charles en Benjamin Armstrong, een erg vreemde tweeling, bezig met het maken van de perfecte wereld. Een zonder wreedheden. Door middel van nanobots manipuleren ze de hersenen van mensen, waarbij ze de zes wereldleiders als primair doel hebben. De wereld zal als één brein functioneren. Sadie en Noah zijn gerekruteerd door BZRK, de guerrillagroep die de tweeling wil tegenhouden. Ze worden omgedoopt tot Plath en Keats en moeten met hun nanobots de Armstrongs tegenhouden.

Het eerste hoofdstuk zet meteen de toon: Sadies vader en broer zitten in een neerstortend vliegtuig. Grant beschrijft gedetailleerd wat er gebeurt, tot en met de uitgesmeerde hersenen op de grond. Een enigszins sterke maag is wel nodig voor dit boek, want de auteur houdt niets verborgen. Wanneer Plath and Keats hun nanobots krijgen, werd ik er bijna duizelig van om hun ervaringen te lezen. Ik had er dan ook geen enkele moeite mee om me in te leven in de personages.
Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Dit maakt het verhaal spannender, maar soms ook verwarrend. Er worden veel personages geïntroduceerd aan het begin en het duurde even voordat ik door had wie precies waar bij hoorde. Aan het einde vallen alle puzzelstukjes in elkaar en is veel duidelijk. Helemaal in de stijl van Michael Grant wordt niet alles prijsgegeven. Het boek past goed in het horrorgenre, want de enge dingen uit het boek laten je niet snel los.

Ik moest in het begin wennen aan het onderwerp, maar dat is juist wat dit boek bijzonder maakt. Ik ben nog niet eerder een boek over nanobots tegen gekomen. Naast het lezen van een goed verhaal, heb ik ook nog de nodige informatie opgedaan. Dat is altijd een mooie bijkomstigheid en geeft het boek net dat beetje extra. Laat je dan ook niet tegenhouden om dit boek te lezen door het onderwerp. Als je de Gone serie van Michael Grant gelezen hebt, dan weet je dat hij spannende boeken schrijft met een griezelig en soms zelfs een smerig randje. Je moet ervan houden, maar als je dat doet dan stelt dit boek je zeker niet teleur. Lezen dus!

Meer weten: Check de trailer!

Deze recensie is geschreven door Helene Ouwehand, 23 jaar, blogger, boekverkoper en social media manager
BZRK / Michael Grant / vertaald door Mariëtte van Gelder / Uitgeverij Van Goor / 2012 / 294 pag. / ISBN 9789000312832

No Comments

Post a Comment