Waarschuwing: Dit boek is niet voor de lichte fantasy lezers! Boeken zijn afspraken. Uit, of niet beginnen. En dit boek duurt zeker iets langer dan een tijdje. Dit zijn van die boeken waarbij het lastig is om te zeggen wat je denkt. Deze boeken zijn namelijk pas écht bekend geworden na de serie, en zeg nou zelf, het boek is altijd beter (zie Eragon, de film was vreselijk, boek geweldig). Nadat ik de boeken kreeg voor mijn verjaardag heb ik mezelf opgelegd om eerst de boeken te lezen, voordat ik de serie ging kijken. Dit bleek nog best een opgave.

A Game of Thrones gaat over een land waar de winter en de zomers jaren kunnen duren. De zomers zijn prachtig, maar de winters zijn vreselijk koud, donker en niet zonder offers. In het noorden van het land wonen de Starks van Winterfell, net zo ruig als het land waarin ze wonen. In het noorden achter de Muur wacht een wereld van monsters. Het land wordt bestuurd vanuit de koningen van het warme zuiden, en onrust golft over het land. Het verhaal gaat over soldaten, tovenaars, ridders en koningen. Alles staat op het spel tijdens het spel van de tronen.

Dit boek neemt grootse verhalen naar een nieuw niveau. Alles wordt uitgelegd. Je komt nergens onderuit. Het boek is echt heel goed, maar de traagheid ervan dooft de pret. Ik kan eerlijk zeggen dat het zeker 600 pagina’s duurt voordat de hel losbarst. De actie is geweldig beschreven: bloederige gevechten, verraad en doodslag worden zo goed verteld dat het lijkt alsof je er bij bent. Deze wereld houdt je dag en nacht bezig. Toch moet je een doorzetter zijn om ‘the good stuff’ te bereiken. Voor mij was het de moeite zeker waard. Ook kan ik zeggen dat de tv serie verrassend goed aansluit op het boek. Ook een aanrader, maar dan de luie versie.

Deze recensie is geschreven door Sofie van Os, 17 jaar, scholier aan het Farel College te Amersfoort
Lees hier wat Inge van Werven en Aukje Hefting van dit boek vonden.

No Comments

Post a Comment