ROMAN OVER DE ZOEKTOCHT NAAR JE BROER
Interview met Maurits de Bruijn (28) over zijn debuutroman door Maaike de Boer (foto door severafrahm)

Het schrijven van de roman Broer is iets dat Maurits de Bruijn overkwam. Als Maurits niet op die bewuste middag drie jaar geleden in een café aan een schrijfopdracht voor zijn opleiding aan de Rietveld Academie zat te werken, dan was de roman er misschien wel helemaal niet geweest. Zijn docent Thomas Verbogt las destijds zijn werk en spoorde Maurits aan om zijn verhaal op papier te zetten. En met succes, want sinds 25 augustus ligt Maurits’ debuutroman Broer in de boekhandel. De Leesfabriek sprak de debutant over zijn boek en de verdwijning van zijn broer.

Broer is een fictieve roman die gebaseerd is op de verdwijning van Maurits zijn broer Maarten. “Dertien jaar geleden ging mijn oudste broer op reis naar India. Na vijf maanden hoorden wij niks meer van hem. Omdat wij toen nog niet over snelle communicatiemiddelen zoals facebook en twitter beschikten, gingen wij er niet direct vanuit dat hij vermist was. Misschien was er een brief niet aangekomen of had hij geen geld om te bellen? Pas toen zijn visum was afgelopen en we nog geen teken van leven hadden, kwam het moment waarop we moesten gaan inzien dat hij vermist was en nog altijd is.”

De schrijver die op dat moment nog maar vijftien was, hield zich aanvankelijk niet bezig met de verdwijning van zijn broer. “Een vermissing heeft iets mysterieus, waardoor ik zijn verdwijning gemakkelijker uit de weg kon gaan. Door het schrijven van Broer ben ik mij meer bezig gaan houden met hem. Het schrijfproces was voor mij een ingrijpende ervaring, maar ook heel waardevol. In de afgelopen drie jaar ben ik meer met Maarten bezig geweest dan in de tien jaar daarvoor. Mijn broer kwam weer even dichterbij doordat ik veel met mijn herinneringen aan hem bezig was. Ik geloof dan ook dat zolang je aan iemand denkt diegene er nog is.”

Met zijn boek heeft de auteur een beeld willen schetsen van een vermissing in relatie tot het leven. Centraal hierbij staat de zoektocht van het hoofdpersonage Wolf naar zijn broer. Wolf reist naar verschillende steden in de wereld om zijn broer te vinden. Van Berlijn tot Tel Aviv en New York. Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk dat hij tijdens zijn zoektocht niet alleen op zoek is naar zijn broer, maar ook naar zichzelf. “De liefde speelt in de roman een belangrijke rol en is voor Wolf heel confronterend. Waarom mist Wolf zijn broer niet en zijn vriend Wood wel wanneer hij verder reist? En wat voor invloed heeft zijn verdwenen broer nog op het leven van Wolf? Deze en andere vragen komen in mijn roman naar voren. Voor de lezer is de grens tussen echt en niet echt waarschijnlijk troebel,” geeft Maurits toe. De roman is fictief, maar heeft wel een autobiografische achtergrond. Het is dan ook niet vreemd dat Maurits gedurende het schrijfproces moeilijke momenten meemaakte. Want hoe bouw je bijvoorbeeld een persoonlijke herinnering om tot een mooie scene in de roman?

Maurits vindt zelf de ‘zeester-scene’ typerend voor zijn boek. In dit fragment vindt Broer een zeester en denkt Wolf dat zijn broer dit diertje heeft gemaakt van kauwgom. “In dit stukje wordt het onderscheid tussen de broers duidelijk. De romantiek van een vervlogen herinnering komt er in naar voren en hopelijk ook de humor van het boek.”
Broer van Maurits de Bruijn is verschenen bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam en ligt nu in de boekhandel.

No Comments

Post a Comment