Het was laat in de namiddag. Het landschap strekte zich glooiend langs beide zijden van de weg uit, er was niet veel verkeer. Tabby neuriede mee met liedjes die ze kende; ik volgde de horizon met mijn ogen, tot ik plots versteende. Van binnenuit.
Ik herkende het meteen. Ondanks het feit dat de presentator Frans gewauwel over de intro smeerde. Zonder enige waarschuwing werd het lied de ether in gestuurd, losgelaten in mijn oren waar de muziek meedogenloos alle herinneringen lospeuterde die ik zorgvuldig en met de grootste moeite in de verste hoeken van mijn hoofd verstopt had. De tijd die me dat gekost had werd in seconden tenietgedaan.
IJs stroomde door mijn aderen, het lukte me niet eens meer de radio uit te zetten. De lichte tonen vielen als kiezels in mijn maag.

Een van de ontroerende en breekbare momenten die in deze roadnovel van Marian de Smet beschreven worden. Eppo is door zijn ouders op een roadtrip gestuurd om aan zijn verdriet te ontsnappen. Belachelijk vindt hij dat, want waar je ook heengaat je neemt jezelf en je gedachten mee. Zijn roadtrip doet Eppo in gezelschap van Tabby, die haar eigen problemen lijkt te hebben. Geen van beiden hebben ze een bestemming voor ogen. Weg, dat is het belangrijkste. Tabby probeert Eppo zijn geheim te ontfutselen, maar Eppo wil zijn emoties en gevoelens niet delen. Veilig ingemetseld in zijn binnenste is de pijn tenminste nog enigszins draaglijk. Tabby op haar beurt praat heel veel, maar zegt niets en wil ook haar geheim niet delen. Eppo en Tabby werken elkaar tijdens de reis op de zenuwen, maar willen ook niet zonder elkaar verder reizen naar waar het ook maar is. Ze begrijpen elkaar op een bepaalde manier.

Langzaamaan krijg je als lezer steeds meer stukjes van Eppo’s verhaal te zien. Dit wordt mooi verteld door middel van flashbacks, die door verschillende triggers worden opgewekt, zoals het hierboven genoemde liedje op de radio. Ook Tabby’s verhaal wordt bij elk hoofdstuk wat helderder. Toch lijkt haar verhaal wat ondergeschikt aan dat van Eppo. Een ontroerend verhaal, maar Tabby is toch vooral degene die Eppo aan het denken zet en hem terugvoert naar herinneringen, die hij tegelijkertijd zou willen vergeten en nooit wil vergeten.

Rotmoevie / Marian De Smet / Uitgeverij Moon / 2012 / 224 pag. / ISBN 9789048813469

No Comments

Post a Comment