Potverdorie, wat ben ik soms toch blij met een boekverfilming. Ik wist van het bestaan van De belevenissen van een muurbloem. Bij het lezen van de flaptekst leek het me alleen nogal dertien in een dozijn, dus ik ben er nooit aan begonnen. Maar toen zag ik daar de trailer van The Perks of Being a Wallflower, met Ezra Miller en Emma Watson. Twee redenen om naar de bioscoop te gaan en wat was het mooi! Toch maar het boek lezen.

Het verhaal gaat over Charlie. Hij is vijftien, begint aan een nieuw schooljaar en is een muurbloem. Op aandringen van zijn docent Engels gaat-ie meer participeren in plaats van alleen maar te observeren. Hij leert Sam en Patrick kennen en zij introduceren hem in de ‘echte’ wereld, waar hij vervolgens met zijn muurbloemvisie naar kijkt. Ondertussen sluimeren er op de achtergrond nog wat familiedrama’s die pas op het einde duidelijk worden en alles in een ander daglicht plaatsen.

Het boek is qua sfeer heel anders dan de film. De film is naast ontroerend en lief ook ontzettend grappig. Dat is het boek wat minder, maar dat maakt niet uit. Charlie vult dat op met liefde. Charlie is zo iemand die eigenlijk te lief is voor deze wereld en je gaat daarom ontzettend van hem houden. Als hij een fout maakt of iets verkeerd doet, dan is dat vooral omdat hij de ander geen pijn wil doen maar wel altijd zo eerlijk mogelijk wil zijn. Dat gaat niet, dus daarom zoen je dan soms het meisje dat je leuk vindt in plaats van het meisje dat je vriendin is.

Ik wilde dat ik een Charlie in mijn vriendengroep had. Dat klinkt misschien alsof mijn vrienden niet lief zijn, dat zijn ze wel. Maar er bestaan maar heel weinig mensen die zo lief zijn als Charlie en dat is maar goed ook. Anders zouden er nooit boeken zijn die op het eerste gezicht lijken als dertien in het dozijn, maar vervolgens je hart veroveren.

Deze recensie is geschreven door Marieke van Zoelen, 25 jaar, afgestudeerd in de richting ‘Redactie en Mediaproductie’ aan de Hogeschool van Amsterdam
De belevenissen van een muurbloem / Stephen Chbosky / vertaald door Roos van de Wardt / Uitgeverij Prometheus / 2011 / 253 pag. / ISBN 9789044617368

No Comments

Post a Comment