Gloria is één van de zes jongeren die werden uitgekozen om mee te spelen in een theaterstuk in de stijl van El Cid. Om zich in te leven en een beter beeld te krijgen op de situatie in die tijd, brengen ze de zomer samen door in een oud Spaans klooster. Gloria voelt vrijwel meteen een aantrekkingskracht tot Sergio, die de rol van Sancho zal vertolken. De relatie tussen hen lijkt wel magisch, bezegeld door een eeuwenoud liefdesverhaal van twee mensen die niet samen mochten zijn. Langzaam wordt duidelijk dat hun liefde is voorbestemd en dat het geen toeval is dat ze zich in dat klooster bevinden. De zes jongeren zijn ervan overtuigd dat ze bezeten zijn door de geest van iemand die duizend jaar geleden in het klooster leefde. Dan begint voor hen de uitdaging om de vloek die rust op de verboden liefde tussen Sancho, vazal van El Cid, en zijn geliefde Guiomar, te verbreken. Een verhaal dat begint als een sprookje, maar lijkt af te lopen als een ware nachtmerrie.

Cordeluna is duidelijk afkomstig uit Spanje, dat merk je onmiddellijk aan alle namen die voorkomen in het verhaal. Aangezien ik die taal niet beheers, is het –vooral in het begin- een beetje moeilijk om in het verhaal te komen. Maar ik merkte dat, naarmate ik verder las, het snel duidelijk werd en je eigenlijk zonder problemen de namen gaat overnemen. Het is wel handig dat het verhaal rustig begint, niet te overhaast, maar ook niet te traag, zodat je als lezer voldoende tijd krijgt om wat je leest, te verwerken en te begrijpen.

Het verhaal begint bij Sancho, een jongeman die strijd voor zijn heer, don Rodrigo. Afwisselend lees je over de jongeren in het hier en nu, die opzoek gaan naar een manier om de geliefden te helpen en over wat er vroeger precies gebeurde met Sancho en Guiomar. Die afwisseling zorgt voor een verhaal dat snel leest en boordevol zit met grappige conversaties, die toch realistisch blijven. Ik dacht op een bepaald moment: ‘Als iemand me zo zou zien zitten, achter een boek met deze glimlach op mijn gezicht, verklaren ze me voor gek.’

Zorg dat je een paar uurtjes vrijmaakt voordat je in het boek begint, je kan het namelijk niet gemakkelijk wegleggen! Soms is het zo spannend dat je gewoon moet weten wat er verder gebeurt. Kenmerken van een goed boek, toch? Als je opzoek was naar een prachtig, grappig en aangrijpend boek, heb je dat zonet gevonden. Cordeluna is een boek dat perfect is voor zowel fanatieke lezers als voor mensen die minder graag lezen. Een aanrader!

Deze recensie is geschreven door Valérie Vaes, 15 jaar, scholier aan het Pius X College te Tessenderloo.
Cordeluna / Elia Barcelo / vertaald door Jacqueline Visscher / Uitgeverij Querido / 2012 / 320 pag. / ISBN 9789021442365

No Comments

Post a Comment