Annelore is een jonge, vrolijke meid die haar vrije tijd het liefst aan haar vrienden Cara en Luka en aan dansen besteed. Onbezorgd, totdat ze Axel leert kennen. Axel is een rustige jongen waarvan al snel duidelijk wordt dat het hem niet echt om Annelore gaat, het is de controle. Annelore geniet van haar leven met haar vrienden. Ze dansen samen meerdere uren per week in een wedstrijdteam en dat is wat ze het liefste doen. Als ze Axel leert kennen, raakt dit allemaal een beetje achterop. Ze zijn verliefd, doen veel dingen samen, Axel sms’t en belt haar meerdere keren per dag en haalt haar op om naar school te gaan, brengt haar na school weer thuis, duikt op als Annelore met Cara weg is en lijkt eigenlijk niet van haar zijde te willen wijken. Gelijk vanaf hun kennismaking heeft Annelore een overweldigd gevoel en dat wordt alleen maar erger als ze merkt dat Axel overal is en dat haar omgeving een beetje moeite heeft met haar nieuwe tijdsindeling. Komt ze er op tijd achter of hij goed voor haar is?

Na het lezen van enkele hoofdstukken was mijn eerste indruk; is dit wel een boek voor jongeren? Het taalgebruik is naar mijn mening vrij kinderachtig, wat te maken zou kunnen hebben met het taalverschil tussen Nederlands en Vlaams, terwijl de gebeurtenissen wel 16+ zijn. Maar wat mij meer stoorde aan de schrijfstijl waren de ellenlange beschrijvingen van gedachten en gebeurtenissen. Zelf vind ik het mooi als er wat te raden overblijft, als er een beschrijving gemaakt wordt zonder ook daadwerkelijk te benoemen dat de lamp links en de kast rechts staat. Ik miste in dit boek een beetje het zelf uitpuzzelen hoe gebeurtenissen en mensen aan elkaar gelinkt konden worden, het was te voor de hand liggend.

Het onderwerp van het boek is een serieuze zaak; het verliezen van controle in een relatie. Toch maken de gebeurtenissen dat het verhaal niet helemaal realistisch is, wat erg jammer is. Zo is de reden dat Axel in Antwerpen is erg heftig voor een verhaal dat in eerste instantie over twee jonge mensen uit Antwerpen gaat waarvan de een iets te dominant is.

Het is in dit boek helaas te voor de hand liggend hoe en wat er gebeurt en gaat gebeuren. Jammer, want het is een aangrijpend onderwerp waar veel jonge meiden waarschijnlijk geïnteresseerd in zijn en misschien wel mee te maken krijgen.

Deze recensie is geschreven door Daisy Bakker, 23 jaar, freelance redacteur en mede-organisator van Young Art Text in Beverwijk
Onweerstaanbaar / Anja Feliers / Uitgeverij Manteau / 2009 / 317 pag. / ISBN 9789022323069

No Comments

Post a Comment