In Waar is Bernadette? gaat Bee op zoek naar haar moeder Bernadette Fox. Bernadette is een architecte die, nadat ze twee speciale bouwwerken gemaakt heeft met haar man Elgie Branch verhuist naar Seattle. Daar kopen ze een huis in zeer slechte staat, maar Bernadette is van plan het helemaal te renoveren. Toch komt daar niets van terecht. Na enkele miskramen is ze eindelijk zwanger. Dochter Bee wordt geboren met hartproblemen. Wanneer na enkele jaren de hartproblemen van Bee verbeterd zijn, heeft Bernadette geen energie meer voor de renovatie. Dit kom je allemaal te weten door brieven, mails en door teksten geschreven uit het oogpunt van Bee. Dit relaas neemt ongeveer het halve boek in beslag.

Dan komen we eindelijk bij de verdwijning. Nadat er een paar problemen zijn tussen Bernadette en haar buurvrouw Audrey ziet Elgie in dat er iets mis is met zijn vrouw. Ze heeft geen contact met de andere ouders, is constant aan het ruziën met de buurvrouw en doet inkopen en nog veel meer via haar ‘secretaresse’ in India. Hij contacteert een psychiater en ze maken een afspraak zodat ze Bernadette kunnen confronteren met de waarheid. Maar vóór dat dat gebeurt is Benadette verdwenen…

Dan begint er weer een nieuw stuk, deze keer over de zoektocht van Bee naar haar moeder en alles wat er tijdens de zoektocht gebeurt. Je ontdekt dat alles wat je eerder gelezen hebt (de brieven, e-mails…) allemaal uit het boek komt dat Bee aan het schrijven is. Dit is ze begonnen nadat ze anoniem een pakketje had ontvangen met daarin alle gegevens van voor de verdwijning van haar moeder, met alle gesprekken en brieven die er toen rond gingen.

Dit boek is zeer opvallend door zijn cover, maar ook door het verhaal en de titel. Op de achterkant wordt het beschreven als de verdwijning en zoektocht naar Bernadette. Daar ben ik het niet helemaal mee eens, het boek ging voor zeker de helft over alles wat ervoor gebeurde. Ik had niet verwacht dat dat gedeelte zo veel plaats in beslag ging nemen. Toch vond ik het goed leesvoer maar met -voor mij- een onverwacht einde. Waar is Bernadette? is een boek dat je vlot uit kan lezen door de kleine hoofdstukjes en zit vol raadsels aangezien je in het begin niet veel weet, maar beetje bij beetje ontdek je meer. Het boek had nog wat verder mogen afspelen als het aan mij lag aangezien het einde niet echt afsluitend was. Er worden vele plannen gemaakt maar je weet niet of ze deze ook realiseren.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 15 jaar, leerling aan het Pius X College te Tessenderloo
Waar is Bernadette? / Maria Semple / vertaald door Linda Broeder / Uitgeverij Sijthoff / 2012 / 304 pag. / ISBN 9789021806181

No Comments

Post a Comment