Het leven van Valerie wordt op zijn kop gezet als haar vriend met een pistool begint te schieten in de school. Bij deze schietpartij raakt Valerie zwaargewond en schiet Nick zichzelf dood. Nick schiet mensen af van hun ‘hate list’, wat eigenlijk Valerie’s idee. Op die lijst schreven ze de namen van dingen en personen op die ze haatten. Na de schietpartij verandert Valerie’s leven in een nachtmerrie: ontzettend veel mensen zien haar als medeplichtig en denken dat zij evenveel schuld heeft als Nick. Valerie doet er alles aan om de recherche te laten realiseren dat ze onschuldig is. Als ze dan ook nog terug naar school moet lijkt alles nog complexer te worden. Mensen die haar vrienden leken te zijn blijken geen vrienden meer te zijn, maar dat gebeurt ook andersom. En Valerie houdt nog steeds van Nick, ondanks wat hij gedaan heeft. Maar mag dat wel?

Ik vond dit een heel ontroerend en mooi boek. Het is opgedeeld in vier delen, en het tweede deel is een grote flashback. Er werd veel met tijd gespeeld in dit boek, en dat vond ik echt heel goed. Ook is er aan bijna elk begin van een hoofdstuk een krantenartikel over een van de slachtoffers, wat ook een sterk effect heeft. Het is lekker geschreven, en las ontzettend snel door, terwijl het toch best een dik boek was. In de eerste instantie leek dit boek me echt vreselijk, dat kwam vooral door de voorkant. Maar het spreekwoord ‘Don’t judge a book by it’s cover.’ bewijst zichzelf wel, want ik vond het dus een geweldig boek.

Deze recensie is geschreven door Marijn Helms, 15 jaar scholier van ’t Hooghe Landt College in Amersfoort
Hate List / Jennifer Brown / vertaling door Ernst Bergboer / Uitgeverij Callenbach / 2012 / 367 pag. / ISBN 9789026603983

No Comments

Post a Comment