Eindelijk is het vervolg van Inwijding er en ik moet toegeven, het was nog beter als zijn voorganger. In twee dagen had ik het boek na veel nagelbijten uit. Door de geweldige schrijfwijze van Veronica Roth kan je niet stoppen met lezen en is het alsof je in het boek gesleurd wordt. De cover is iets minder opvallend als de vorige, maar even creatief. Deze serie wordt nogal vaak vergeleken met De Hongerspelen reeks, maar daar ga ik het niet echt mee akkoord. Zo is het dat in De Hongerspelen het gaat over héél Amerika. Deze wereld is veel kleiner, dat ontdek je vooral aan het einde van Opstand. Ook gaat het hier niet om één groep die hoger staat dan de anderen en waarbij de anderen uitgebuit worden. Deze reeks gaat over bij een groep horen met mensen die net als jou zijn en hetzelfde denken.

Inwijding eindigde met het begin van de oorlog tussen de vijf facties: oprechtheid, zelfverloochening, vriendschap, eruditie en onverschrokkenheid en natuurlijk is die nog niet gedaan. Tris, die bij de onverschrokkenen hoort, reist samen met Tobias, Marcus, Peter en Caleb naar het terrein van vriendschap waar alle andere zelfverloochenaars van hun groep zich schuilhouden. Maar vriendschap gaat om rust en deze wordt verstoord door Tris wanneer ze vecht met Peter.

(spoiler-alert….)

De erudieten komen hen zoeken en ze ondergaan een vluchtpoging die niet voor iedereen goed afloopt. Ze worden ontdekt door de factielozen die hen bijna vermoorden, maar worden op het nippertje gered door een connectie tussen Tobias en de leidster van de factielozen. Ze wil Tobias overtuigen om haar te helpen een wereld te creëren zonder facties. Tobias zegt hier niks over tegen Tris. Ze vertrekken naar oprechtheid waar ze in de problemen komen maar uiteindelijk toch vrijgelaten worden. De erudieten doen een poging om alle afwijkenden te verzamelen, maar de oprechten en overgebleven onverschrokkenen vechten terug.

Na deze aanval willen de oprechten iedereen inleveren uiteraard gaan de overschrokkenen hier niet mee akkoord en ze gaan terug naar de kolk. Nadat Jeanine dreigt met mensen te vermoorden door middel van een serum geeft Tris zich over waarna haar ware nachtmerrie begint.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 15 jaar, scholier aan het PIUS X College te Tessenderloo
Opstand / Veronica Roth / vertaald door Maria Postema/ Uitgeverij van Goor / 2012 / 352 pag. / ISBN 9789000314508

No Comments

Post a Comment