Het is geen dik boek, dit boek van Steef van Gorkum. Maar met het beperkte aantal pagina’s heeft hij me wel weten te boeien en te raken. De twee jaar nadat is een verhaal over Thijs, die zijn vader verloren heeft. In die zin is het een triest verhaal. Maar, het is ook een verhaal over Thijs, die op reis gaat naar Oost-Europa en die een relatie heeft met Joanna. Het is dus niet alleen een triest verhaal en dat heeft van Gorkum goed gedaan.

Hoeveel verschillende verhalen dit boek ook mag bevatten, het draait wel allemaal om het verlies van Thijs’ vader en wat voor impact dat heeft. Het gaat over hoe Thijs twee verschillende levens heeft, één van ervoor en één van erna. Het gaat over het moment dat je je beseft dat andere dingen belangrijker worden dan je vader. Het gaat over de drang om alles kapot te maken en de confrontatie op te zoeken. Het gaat over hoe moeilijk het wordt om gewoon te leven, onder de mensen te zijn en te praten. Het gaat over het besef dat jij doorgaat, groeit en verandert en je vader dan op een gegeven moment niet meer weet wie jij bent. En het gaat over vrienden, dat ze het je moeilijk kunnen maken, maar er uiteindelijk wel gewoon zijn.

Van Gorkum heeft precies het juiste boek voor de juiste doelgroep geschreven en dat heeft hij heel goed gedaan. Het komt heel puur en echt over, en je krijgt het idee in Thijs zijn hoofd te zitten. Je snapt heel goed wat hij doet en hoe hij zich voelt. We bevinden ons ook een groot deel van het verhaal in zijn hoofd. Het is absoluut geen makkelijk onderwerp, maar van Gorkum weet met precies de juiste bewoording, precies het juiste te zeggen. Zijn zinnen zijn mooi geformuleerd, zonder te veel poespas en ze zeggen precies dat wat er gezegd moet worden.

Het is geen dik boek en het heeft ook niet de diepgang van een literaire topper, maar dat was volgens mij ook niet de bedoeling. Voor deze doelgroep (15 jaar en ouder) is het een perfect geschreven boek en het heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar zijn volgende boek.

Extra:
In De twee jaar nadat verwijst hoofdpersoon Thijs 24 keer naar een liedje. Soms noemt hij het nummer bij naam, soms wordt er alleen gesproken over ‘een triest liedje’. In dit overzicht vind je alle 24 nummers die Thijs, of eigenlijk Steef van Gorkum, beluisterde. Wie deze playlist beluistert, weet precies wat hij daarmee bedoelde. Een bijzondere toevoeging aan een bijzonder boek.

De twee jaar nadat / Steef van Gorkum / Uitgeverij Lemniscaat / 2012 / 124 pag. / ISBN 9789047705123

No Comments

Post a Comment