“Power resides where men believe it resides. No more and no less.”
“So power is a mummer’s trick?”
“A shadow on the wall… Yet shadows can kill. And ofttimes a very small man can cast a very large shadow.”

In het tweede deel van Een lied van ijs en vuur, het inmiddels vijfdelige magnum opus van de Amerikaanse schrijver George R. R. Martin, bevindt het fictieve land Westeros zich in een volkomen chaotische oorlogssituatie. Als gevolg van de ontstellende gebeurtenissen uit het eerste deel, zijn er aan het begin van dit boek maar liefst vier mannen die aanspraak menen te kunnen maken op het koningschap.

De jonge Joffrey, de zoon van de overleden koning Robert Baratheon, heerst over het westen van het land en wordt bijgestaan door de enorme legers van de zeer machtige familie Lannister. Beide broers van de overleden koning, Stannis en Renly Baratheon, die zich verzetten tegen Joffrey’s aanspraak op de troon, bezetten grote delen van het land en trekken tegen elkaar ten strijde. En dan is er nog Robb Stark, oudste zoon van Eddard Stark, die in navolging van zijn verre voorouders door zijn gezworen edelen is uitgeroepen tot King in the North. Alsof deze vier kampen nog niet genoeg waren, komt er aan het begin van het boek nog een vijfde koning bij: de meedogenloze Balon Greyjoy, die van de chaos misbruik maakt door zichzelf uit te roepen tot King of the Iron Islands.

Aan de zeven hoofdpersonen die nog over zijn na het vorige deel voegt Martin nog twee toe, zodat er ook bij Stannis en bij de Greyjoys een personage aanwezig is. De negen hoofdpersonen zijn allemaal over het land verspreid, waardoor het verhaal van alle kanten belicht wordt. Martin weet deze verhaallijnen allemaal op meesterlijke wijze in elkaar te passen. Afgezien van de hoofdlijn, over de strijd van de vijf koningen, zijn er twee subplots. De ene gaat over Jon Snow, die als lid van de Night’s Watch de taak heeft om het rijk te verdedigen tegen mysterieuze dreigingen vanuit de wildernis in het noorden van het land. De verhaallijn over Daenerys Targaryen, de laatste telg van de oude koningsfamilie die verbannen is uit het land, is enigszins onderbelicht en komt het minst goed uit de verf in dit deel van de serie.

Hoewel het leuk is om het verhaal van zoveel kanten te horen, maakt het feit dat er negen hoofdpersonen zijn het boek tamelijk complex en veelomvattend. De bijlage met een lijst van dertig pagina’s met alle personages die genoemd worden, is dan ook zeker geen overbodige luxe. Bovendien zorgt de hoeveelheid van hoofdpersonen ervoor dat het erg lang duurt voordat het verhaal daadwerkelijk op gang komt: de eerste driehonderd pagina’s lijken vooral een inleiding te zijn.

Het boek leeft toe naar een grote climax, de slag om King’s Landing; een gebeurtenis die op magistrale wijze wordt beschreven. Hoewel er in de eerste helft van het boek geen grote veldslagen plaatsvinden, zijn er toch genoeg interessante ontwikkelingen en plottwisten om de lezer te blijven boeien. Bovendien heeft Martin een erg sprekende schrijfstijl, waarmee hij talloze memorabele personen en plaatsen tot leven roept.

De serie Een lied van ijs en vuur wordt soms beschreven als fantasy voor mensen die niet van fantasy houden. Op het eerste gezicht een tamelijk paradoxale stelling, maar toch komt dit ook duidelijk naar voren in Een strijd der koningen. Martin heeft zelf aangegeven veel inspiratie te putten uit de wereldgeschiedenis – met name de Engelse geschiedenis – en dat blijkt ook uit dit boek: de nadruk ligt op politiek, oorlog en intriges, en hoewel er voor de echte fantasyliefhebber genoeg magische elementen in zitten, blijven deze op de achtergrond. Hierdoor doet deze serie veel realistischer aan dan de meeste fantasyreeksen.

Eenieder die Het spel der tronen heeft gelezen, moet ook zeker aan dit geweldige vervolg beginnen. Martin weet voortdurend de aandacht vast te houden en de proporties zijn nog indrukwekkender dan in het eerste deel. Een aanrader voor iedereen: ja, ook voor mensen die niet van fantasy houden.

Deze recensie is geschreven door Aline Douma, 19 jaar, student Communicatie- en informatiewetenschappen en Engels te Groningen.
De strijd der koningen (origineel: A clash of kings) / Auteur: George R. R. Martin / Vertaler: Renée Vink / 1998 / 760 pag. / ISBN: 9780553108033

No Comments

Post a Comment