Het rampzalige verhaal van jou en mij, deze titel trok onmiddellijk mijn aandacht. Maar toch vroeg ik me af of dit wel een origineel en boeiend verhaal zou zijn want hoeveel rampzalige liefdesverhalen bestaan er? Ik had dus geen idee van wat ik kon verwachten. Nu ik het boek volledig gelezen heb, weet ik het antwoord wel: leg je verwachtingen zo hoog je wilt, ze worden ingelost.

“Je hebt vast al wel eens gehoord van ‘sterven van verdriet’ of ‘een gebroken hart’? En men zegt altijd: ‘Dat is onmogelijk.’ Dat dacht ik ook, totdat het me overkwam. Maar misschien moet ik eerst wat meer vertellen over mezelf.
Ik heette Brie. Yep, net als de kaas. Maar eigenlijk is het Aubrie. Aubrie Elizabeth Eagan. Alles ging perfect met me, het jaar voor mijn dood. Ik woonde op de mooiste plek van de hele planeet. Noord-Californië. Een plaatsje dat Half Moon Bay heet, een slaperig kuststadje, vijfenveertig kilometer ten zuiden van San Francisco. Ik woonde in een perfect gezin en had de perfecte beste vriendinnen: Sadie Russo, Emma Brewer en Tess Hoffman. En ik had het perfecte vriendje: Jacob Fischer. Voordat ik doodging had ik alles. Zelfs nog meer. Ik was gelukkig. Maar dat veranderde allemaal op de avond van 4 oktober 2010, de avond dat ik een afgrijselijke, stekende pijn in mijn borst voelde en in elkaar zakte toen ik tegenover Jacob aan tafel zat. Die avond waarna ik niet meer wakker werd. Van het ene op het andere moment. Bam. Game over. Ga niet langs start. Ontvang geen tweehonderd euro. Het einde van een mensenleven. Mijn leven. En zo kwam ik terecht in de eeuwigheid.” (fragment)

De auteur schrijft met een bepaald soort humor en maakt het boek fris en levendig door te kiezen  voor directe en duidelijke taal. Daardoor spreekt het boek volwassenen misschien net iets minder aan dan jongeren, maar wie niet waagt niet wint.

Aan het begin van elk hoofdstuk staat een stukje tekst uit een liedje, wat mij persoonlijk erg aansprak. Achteraan vermeldt de auteur ook netjes de titels, artiesten en de albums. Het zinnetje heeft ook telkens (rechtstreeks of onrechtstreeks) iets te maken met wat er in het hoofdstuk gebeurt. Het boek is uiteraard romantisch en dramatisch maar zit ook boordevol humor. De auteur voorziet het verhaal van leuke commentaar die het hoofdpersonage geeft op zichzelf en alle anderen in haar omgeving. Zo kom je ook te weten wie Brie echt is en krijg je een heel duidelijk beeld over haar karakter, wat trouwens zeer jong en vrouwelijk is. Een beetje brutaal, maar toch lief en heerlijk eigenwijs. De personages zijn stuk voor stuk zeer goed uitgewerkt.

Het boek leest enorm vlot. Deels komt dit doordat de hoofdstukken niet te lang zijn, maar ook doordat het verhaal super spannend is. Je wilt de hele tijd weten wat het hoofdpersonage nu weer heeft bedacht en je kan, als je eenmaal bezig bent, het boek niet meer weg leggen! Zorg er dus voor dat je meer dan 5 minuten de tijd hebt voor je gaat lezen.Een klein negatief puntje echter is dat het soms, maar echt héél zelden, een beetje voorspelbaar is. Maar het stoort eigenlijk niet en op de meeste momenten weet je niet wat er gaat gebeuren. Ik kreeg als lezer vaak het gevoel van ‘Oké, dit had ik niet zien aankomen!’. Ik vond het jammer dat het boek uit was en zou er zo opnieuw in kunnen beginnen lezen.

Jess Rothenberg heeft met het hartverscheurende, spannende en romantische verhaal over Brie een heel sterk debuut geschreven.

Het rampzalige verhaal van jou en mij / Jess Rothenberg / vertaald door Inge Pieters / Uitgeverij Meulenhoff / 2012 / pag. / ISBN 9789022558447

No Comments

Post a Comment