Van Arthur Japin, bekend door o.a. De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek, verscheen onlangs een nieuwe roman – Maar buiten is het feest. Het is het verhaal van een beroemde en geliefde zangeres wiens nichtje in handen dreigt te komen van een slimme en gluiperige verkrachter. Tijdens de rechtszaak die zij aanspant, zullen echter ook details uit haar eigen verleden tevoorschijn komen. Herinneringen die zij het liefst zelf vergeten zou zijn, en waarvan ze niet wil dat de hele wereld het weet. Tegelijkertijd wordt het verhaal verteld van een klein meisje dat jarenlang dagelijks door haar stiefvader wordt misbruikt. Het aforisme dat op de achterkant van het boek wordt gegeven dekt de complete lading van het verhaal: Helemaal veilig ben je óf weggeborgen in het donker, zodat geen mens je zien kan, óf in het volle licht van de schijnwerpers, waar niemand je kan missen.

Het verhaal dat in dit boek verteld wordt is zonder meer goed geschreven. Japin is een geweldige verteller en heeft een mooi werk aan zijn oeuvre toegevoegd. Het is spannend, ontroerend, meeslepend en realistisch. Helaas wordt wel een groot deel van het boek in beslag genomen met uitvoerige en schijnbaar oneindige beschrijvingen van de talloze verkrachtingen, aanrandingen en andere onrechten die een klein meisje door haar stiefvader worden aangedaan. Misschien is Japins doel juist duidelijk te maken dat een kind niet eenmaal verkracht wordt, maar keer op keer, zonder enige hoop dat het ooit ophoudt. Hoewel hij dat doel heeft bereikt, heeft het ervoor gezorgd dat zijn boek m.i. iets te sensationeel is geworden en daarnaast volledig ongeschikt voor de wat jongere lezer.

Ondanks de bijkans voyeuristische misbruik-passages is Maar buiten is het feest zonder twijfel een goed boek. Het is zoals eerder gezegd erg spannend; als je op zaterdagochtend aan het boek begint en niet veel te doen hebt moet je niet schrikken als je diezelfde avond het al uit hebt. Voor de literaire lezer zit er ruim voldoende symboliek en thematiek in, en zoals we van Japin gewend ook zijn indrukwekkende taal- en vertelkunsten. Voor de lezer die simpelweg houdt van een goed en interessant verhaal dat makkelijk leest is het ook zeker geschikt. Lees je echt niet graag over 12-jarige meisjes die misbruikt worden, dan moet je het boek misschien wel aan je voorbij laten gaan. Maar denk je dat wel te kunnen handelen, dan zou je dit boek zonder twijfel moeten proberen!

Arthur Japin leest voor uit Maar buiten is het feest (Filmpje van TZUM, Coen Peppelenbos)

Deze recensie is geschreven door Merlijn Mascini, 17 jaar, scholier aan het Amsterdams Lyceum
Maar buiten is het feest / Arthur Japin / Uitgeverij Arbeiderspers / 2012 / 304 pag. / ISBN 9789029584920

No Comments

Post a Comment