Het boek De eerste echte leugen gaat over een extreem intelligente jongen op de basisschool, Luca. Hij woont alleen met zijn moeder, zijn vader is buiten beeld. Voor Luca is het niet duidelijk of zijn vader nu echt dood is, of alleen voor hem en zijn moeder dood is. Op een dag komt hij thuis van school en vindt hij zijn moeder dood in de slaapkamer. Hij weet niet goed wat hij moet doen. Het enige wat hij zeker weet, is dat hij geen wees wil worden. Hij besluit daarom om net te doen alsof zijn moeder nog leeft en verspreidt de eerste echte leugen die hij ooit verteld heeft. Luca doet alsof er niets aan de hand is en gaat gewoon door met de dagelijkse bezigheden.

Dit verhaal riep bij mij een zeer ongemakkelijk gevoel op. Luca is heel doordacht en rationeel in zijn acties. Hij wil geen wees worden, dus ziet hij als enige oplossing net doen alsof hij geen wees is. Het is heel moeilijk om voor te stellen dat een kind van een jaar of 10 in staat is deze keuzes te maken en ook vol te houden. Daarnaast kwamen er bij mij direct allerlei praktische problemen naar boven. In het boek wordt voor een gedeelte van deze problemen een oplossing van Luca gegeven. Maar dit maakt nog steeds niet duidelijk hoe Luca dit vol kan houden, zonder dat anderen achter zijn geheim komen. Zou niemand zijn moeder missen?

Daarnaast is de stijl van het boek heel persoonlijk. Als lezer voel je wat Luca voelt. Je gaat als lezer mee in zijn gedachten. Hierdoor wordt de lezer snel meegesleept in het verhaal. Omdat Luca zo’n slimme jongen is, heeft hij een zeer volwassen taalgebruik. Op sommige momenten vergeet je dan ook heel makkelijk dat Luca slechts 10 jaar oud is. Momenten waarop zijn leeftijd juist wordt benadrukt, bijvoorbeeld als beschreven wordt dat Luca niet weet hoe de wasmachine werkt, lijken dan ook uit de toon te vallen. Als lezen kom je veel van dit soort tegenstrijdige gevoelens tegen.

Al met al was De eerste echte leugen een zeer boeiend boek om te lezen. Het is een verhaal wat bij je blijft. Erg leuk om te lezen, maar ik bleef de rest van de dag met een ongemakkelijk gevoel zitten. En dat maakt dit boek zo sterk: het blijft bij je en speelt met je emoties. Luca en zijn ervaringen laten je niet meer los.

Deze recensie is geschreven door Sandra Bouten, 21 jaar oud, masterstudent New Media and Digital Culture aan de Universiteit Utrecht.
De eerste echte leugen / Marina Mander / vertaald door Patty Krone en Yond Boeke / Uitgeverij Anthos / 2012 / 140 pag./ ISBN 9789041421005.

No Comments

Post a Comment