“Naughty John, Naughty John, does his work with his apron on. Cuts your throat and takes your bones, sells ‘em off for a coupla stones,”

The Diviners, van Libba Bray, gaat over een tiener genaamd Evie (Evangeline) O’Neil. Ze houdt van een feestje en van in de spotlights staan. Haar ouders vinden dit een mindere kwaliteit, daarom sturen ze haar naar New York om bij haar oom te leven. Maar haar hobby van feestjes is niet de enige reden. Evie kan dingen uit je verleden zien door een persoonlijk voorwerp aan te raken. Dit is de voornaamste reden dat haar ouders haar weg sturen. Ze gaat wonen in Manhattan bij haar oom Will. Evie vindt dit natuurlijk geen probleem, New York is de feest stad. Het is wel wat minder dat haar oom een museum heeft, the Museum of American Folklore, Superstition and the Occult, ook bekend als ‘The Museum of the Creepy Crawlies’. Het museum doet het slecht en Evie wil haar oom graag helpen om meer klanten te trekken. Als er een moord word gepleegd en Will om hulp wordt gevraagd, ziet Evie haar kans. Met haar geheime krachten denkt ze dat ze de moord kan oplossen en ervoor kan zorgen dat haar oom en het museum meer publiciteit krijgen. Maar Evie is niet de enige met een gave en als haar oom ontdekt wat ze kan, wil hij dat ze deze niet gebruikt om de moorden op te lossen. Samen met haar beste vriendin Mabel probeert ze de moorden te voorspellen. Evie komt erachter dat het een occult complot is om een gruwelijk monster op te roepen. Het moord ritueel begon jaren geleden en Naughty John is terug om het af te maken…

Het verhaal van The Diviners speelt zich af in het begin van de 20e eeuw, waar het ouderwetse nog overheerst. Libba Bray maakt gebruik van de accenten van de tijd en de gedetailleerde omgeving van het oude New York. De verblindende flitsen van oude camera’s en de positie van de krant in het New York van 100 jaar geleden worden volop gebruikt voor het vertellen van de moorden. The Diviners is een echte aanrader voor iedereen die van mysterie en spanning houdt. Het ouderwetse nachtleven van New York valt samen met gruwelijke moorden van een man die terug is om af te maken waar hij lange tijd geleden mee begonnen was. De raadsels die ze bij iedere nieuwe moord vinden, blijken een aanwijzing te zijn naar de moordenaar. En als ze uiteindelijk weten wie het is, begaat Evie de fout om hem op te zoeken…


Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, 18 jaar, leerling van het Pascal Blaise College te Zaandam
The Diviners / Libba Bray / Atom UK & Little, Brown and Company USA / 2012 / 578 pag. / ISBN 9781907410390

No Comments

Post a Comment