We kennen Ursula Poznanski van het geweldige jeugdboek Erebos, waarmee ze eerder bewees hoe goed ze kan schrijven. Maar een jeugdboek en een thriller voor volwassenen, dat is toch net iets anders. Daarom was ik heel nieuwsgierig naar Vijf.

Wanneer men ’s ochtends het lichaam van een dode vrouw aantreft in een weiland, zijn rechercheur Beatrice Kaspary en haar collega Florin Wenninger vastberaden de moordenaar te vinden. Wanneer ze het lijk van dichterbij bekijken, ontdekken ze dat er op haar voetzolen coördinaten zijn getatoeëerd. Op die aangegeven plek wordt een gruwelijke ontdekking gedaan: in een vershoudbox treft men een afgehakte hand aan samen met een raadsel met nieuwe coördinaten. Dit is het begin van een moeilijke speurtocht, waarbij ze volledig afhankelijk zijn van de dader en ze zijn verplicht zijn spoor te volgen. Het onderzoeksteam start verhoringen en hoopt zo op nieuwe aanwijzingen. Maar dan worden ook de door hen verhoorde getuigen één voor één vermoord. Beatrice en Florin proberen hun getuigen zo goed mogelijk te beschermen, maar vrezen voor het ergste. Wie is het volgende slachtoffer, maar belangrijker: waarom?

Ursula Poznanski beschrijft de moorden heel direct en vaak bloederig. Mensen die hier gevoelig voor zijn, raad ik het niet aan dit boek te lezen. Hoewel het op het eerste zicht voor sommige mensen misschien een redelijk dik boek lijkt, leest het enorm snel en op het einde ben je verbaast dat het al uit is. Dankzij de geweldige opbouw van het verhaal, is het boek vanaf het begin tot het einde spannend en meeslepend en op bepaalde momenten wil je als lezer gewoon doorlezen en samen met Kaspary en Wenninger opzoek gaan naar de volgende coördinaten.
De meeste slachtpartijen, verhoringen en personages lijken heel realistisch maar soms was het net teveel van het goede en sloeg de fantasie van de auteur wat op hol. Dit neemt niet weg dat Vijf een geweldige literaire thriller is.

Het belangrijkste aan een thriller is, voor mij persoonlijk, dat je doorheen het verhaal op het verkeerde spoor wordt gezet en geen idee hebt wie de dader is. Achteraf blijkt het zo goed in elkaar te zitten en vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. En al deze dingen zitten in dit boek: een onverwachte dader, doordacht motief en op het einde klopt het hele verhaal ook. Je zou denken dat het boek misschien wat zwaar zou zijn door de vele slachtpartijen en afgehakte lichaamsdelen, maar doorheen het verhaal maken we ook kennis met het privéleven van rechercheur Beatrice Kaspary. Ze heeft het moeilijk met de scheiding en heeft weinig tijd voor haar kinderen door dit zware onderzoek. Toch probeert ze er het beste van te maken. Poznanski schrijft zeer luchtig over Beatrice, wat aangenaam leest.

Een goede thriller mag absoluut niet ontbreken in je boekenkast. Dus loop naar de winkel, neem Vijf uit de rek en zet je in je zetel voor een paar spannende leesuren!

 

Vijf / Ursula Poznanski / Vertaald door Bonella van Beusekom / Uitgeverij Cargo / 2013 / 393 pag. / ISBN 9789023473879

No Comments

Post a Comment