Ana’s tweelingbroer Andor is onder een auto gekomen en na twee jaar is het gezin nog steeds gebroken. Moeder Winny heeft zich afgezonderd, Sep nam een minnares en Ana blijft praten met en tovert zichzelf om in haar overleden tweelingbroer. Als ze merkt dat het gezin langzaamaan uit elkaar valt, wil ze het gezin weer bij elkaar proberen te brengen. Maar hier laat ze zich misschien iets teveel in gaan.

Boyer heeft een krachtig idee voor een verhaal. Een rode draad waar elk persoon zich wel een beeld bij zou kunnen vormen. Want iedereen vraagt zich wel eens af hoe het nu moet als er een dierbaar iemand zou komen te overlijden. Maar waar ik een tranentrekker verwachtte, blijkt het alleen 217 pagina’s aan mooi geschreven zinnen te zijn. De mooie zinnen maken het boek oké, maar niet ingrijpend.

Eenvoudige schrijfstijl
Korte zinnen afgewisseld met lange. Niet te moeilijk taalgebruik. Korte hoofdstukken. De schrijfstijl van Boyer is heerlijk, waardoor het boek snel wegleest. Ook al is de inhoud niet wat je er van verwachtte. Je krijgt een hapje gedachten mee van elk belangrijk personage en staat daardoor als het ware middenin het gezin zelf. Op die manier zou je meer met het gezin mee moeten kunnen leven.

Verplaatsen
Helaas is niets minder waar. Misschien is het persoonlijk, maar het was lastig om me te verplaatsen in de personages die Boyer gecreëerd heeft. Vooral moeder Winny en vader Sep zijn lastig om je in te verplaatsen. Ook al lees je hun gedachten, geeft het toch weinig inzicht. Oma Martha is kordaat en zeurt het hele boek door, wat voornamelijk irritaties opwekt. Alleen Ana’s karakter wordt echt duidelijk in het verhaal, maar is ook niet iemand waar ik bij in een spiegel kijk. Op geen enkele manier kan ik me identificeren met de karakters. Er zit geen totale uitspringer bij, waar ik tijdens het lezen stiekem wel op had gehoopt.

Al om al
Al om al is het idee krachtig. Een gezin dat langzaamaan uit elkaar valt door de dood van een kind. De grootste nachtmerrie van elke ouder. Toch maakt het boek de kracht niet volledig waar, voornamelijk door de keuze van personages en hun uitwerking. Dit is zo’n boek waarvan je het niet erg vindt dat je het hebt gelezen, maar dat je ook niet snel nog eens uit de kast zult pakken.

Een geslaagd leven/ Marian Boyer / Uitgeverij De Geus / 2012 / 217 pag. / ISBN 9789044524727

No Comments

Post a Comment