Viola & Luce is de eerste roman in vertaling van Sara Rattaro en het is meteen een schot in de roos.

Midden in de nacht krijgt Viola een telefoontje van haar man Carlo, maar ze kan niet opnemen. Ze is immers bij haar minnaar. Pas uren later hoort ze dat ze dringend naar het ziekenhuis moet komen. Ze vreest dat haar man een ongeluk is overkomen. Haar dochter Luce heeft echter drugs genomen en ligt in een levensbedreigende coma. Er is geen tijd te verliezen want er moet een belangrijke beslissing genomen worden. Hierdoor komt haar grootste geheim aan het licht en dreigt ze datgene wat haar zo dierbaar is te verliezen. Ze zal alles in het werk moeten stellen om haar dochter te redden.

Door de vele flashbacks waarin Viola vertelt over haar misstappen die ze als onstuimige, jonge vrouw heeft begaan, krijg je als het ware sympathie voor haar. Het laat je stilstaan bij de vraag hoe ver je kan gaan als moeder om het leven van je dochter te redden. Ze gaat zelf tot het uiterste en dit doet je beseffen tot wat wanhoop je kan drijven. Het is een spannend boek vol geheimen en intriges, over wraak en vergeving, geschreven in een vlotte stijl. Dit boek laat je niet onberoerd, maar het laat je verweesd achter.

Deze recensie is geschreven door Inge Voet, leerkracht Nederlands en geschiedenis op het GTI in Beveren-Waas
Viola & Luce / Sara Rattaro / vertaald door Saskia Peterzon-Kotte / Uitgeverij Artemis / 2013 / 224 pag. / ISBN 9789047203681

No Comments

Post a Comment