Voor ik goed en wel wist waar dit boek over ging, was ik al vastbesloten om Gered door een meisje te gaan lezen. En ik denk dat het door de cover kwam. De zachte, maar verschillende kleuren op een zwart-witte achtergrond zijn eenvoudig, maar prachtig. Als je nog niet onder de indruk bent van de cover, dan zo dadelijk waarschijnlijk wel.

Sacha Thomas heeft het niet gemakkelijk: hij heeft leukemie en heeft niet lang meer te leven, zijn moeder is gestorven aan een hartstilstand als gevolg van anorexia en sindsdien is zijn vader homo. Niet onbelangrijk: zijn vader heeft een relatie met de leerkracht tekenen van Sacha.

Omdat hij het allemaal niet meer ziet zitten, onderneemt hij een zelfmoordpoging en probeert zichzelf te verdrinken in een meertje niet zo ver bij zijn woonplaats vandaan. Gelukkig is op dat moment Jewel Valentine in de buurt en zij redt hem net op tijd. Later komt Sacha te weten dat hij en Jewel best wel veel gemeen hebben. Ook Jewel heeft het niet gemakkelijk: haar vader heeft hen verlaten, haar moeder nam een overdosis antidepressiva en werd opgenomen en haar broer Ben is verdronken. Langzaam maar zeker groeien ze dichter naar elkaar toe en komen ze allebei tot het besef dat ze elkaar nodig hebben. Maar hoe moet Sacha vertellen dat hij niet lang meer te leven heeft? En wat zijn daar de gevolgen van?

Ik lees heel graag een debuutroman, omdat er eigenlijk maar twee mogelijkheden zijn: ofwel lees ik absoluut het volgende boek dat verschijnt ofwel lees ik nooit nog een boek van die auteur. En Steph Bowe is een naam die ik me nog lang ga herinneren. Ze schrijft heel realistisch en probeert de situatie niet beter voor te stellen dan ze werkelijk is, ook al is deze waarheid lang niet zo mooi. Misschien verwacht je dat het boek zwaar is door de negatieve gebeurtenissen en tegenslagen waarmee zowel Sacha als Jewel (en de andere personages) te maken krijgen. Maar niets is minder waar. Het is heerlijk om te lezen hoe de liefde van twee tieners zo sterk kan zijn, ook al weten ze dat elke dag hun laatste dag samen kan zijn. Dit element zorgt ervoor dat het verhaal nog goed verteerbaar is, maar je toch emotioneel raakt. Ik heb enorm veel respect voor Sacha, die blijft vechten tegen leukemie en voor Jewel, die mensen beoordeelt op hoe ze zijn en niet op hoe ze zich bijvoorbeeld kleden.

Veel mensen geloven niet dat een boek je echt kan raken, maar daar zitten ze mis. Hoewel de personages in dit boek compleet verzonnen zijn, is het verhaal van Sacha hoogstwaarschijnlijk toch wel echt. En op het moment dat je dat beseft, begrijp je dat een boek je wel degelijk kan ontroeren. Steph Bowe schreef een eerlijk en open verhaal over twee tieners die hun leven samen weer op orde proberen te krijgen.

Gered door een meisje / Steph Bow / vertaald door Gert van Santen / Uitgeverij De Boekerij / 2012 / pag. 208 / ISBN 9789022556955

 

http://youtu.be/ZB-e6imbgX4

No Comments

Post a Comment