Duivelsstrijd is het nieuwste boek van schrijfster Wendy Stroobant en gaat over weerwolven in de 17e eeuw. Dorothea wordt uit het klooster gehaald door haar oom, de bisschop. Ze woont daar al sinds dat ze 1 jaar oud was en wacht al 15 jaar tot haar oom haar komt halen. Ze gaat samen met hem wonen, maar niet voor lang want hij is van plan haar na 3 weken naar een klooster in Italië te sturen. De bisschop leeft zeer zuinig. Hij eet maar 1 keer per dag brood en water, hij slaapt op de grond en heeft bijna geen meubels in zijn huis behalve pijnlijke stoelen. Ook mogen de gordijnen nooit open gedaan worden. Dorothea leeft volgens zijn regels, maar ’s avonds als nadat ze hem in de kelder heeft opgesloten om ‘te vechten met de duivel’ gaat ze in de stad rondzwerven.

Zo ontmoet ze Lieven voor de eerste keer. Hij is de zoon van de beul en zelf beulsknecht. Hierdoor wil niemand zijn vriend zijn. Een loslopende hond in de stad zorgt voor vreselijk toegetakelde doden en Lieven gaat ’s nachts naar hem op zoek. Dorothea loopt bijna tegen hem aan, ze valt en wanneer hij haar recht probeert te helpen krabt ze hem in het gezicht. Vlak na deze ontmoeting vindt Lieven een nieuw lichaam, het lichaam heeft bijtsporen van mensen. Lieven beseft dat hij te maken heeft met een weerwolf. 15 jaar geleden hadden ze hetzelfde probleem. De dader was toen de vader van Dorothea.

Dorothea wil voordat ze voorgoed in het klooster moet nog een paar dingen doen. Zo wil ze iemand kussen en iemand beminnen. Ze kiest hier Lieven voor uit. Maar die vertrouwt haar niet helemaal, hij verdenkt haar van de moorden gepleegd te hebben. Maar hij merkt dat hij verliefd op haar begint te worden. Toch worden zijn gevoelens door vele feiten verstopt. Er is het feit dat hij haar nog steeds verdenkt als moordenaar, alhoewel hij hoopt dat het niet waar is. Wanneer hij dan nog eens ontdekt dat ze familie zijn ontkent hij zijn gevoelens helemaal.

Duivelsstrijd is zeer makkelijk geschreven, misschien iets te simpel voor mensen vanaf 17-18 jaar. In het boek vind je vele dingen terug die je in de geschiedenisles geleerd hebt en anders leer je nog iets nieuws bij. Er wordt een beetje verteld over beide personages maar het boek gaat vooral over hun twee samen. De cover van het boek vond ik niet echt aantrekkelijk, wel iets speciaals was dat elke eerste pagina van het hoofdstuk zwart was. Doorheen het boek zet de schrijfster je op verschillende sporen van wie de moordenaar nu is, maar uiteindelijk zal het je toch verbazen. Mijn conclusie: een leuk en vlot boek om te lezen waar je een beetje meer leert over het leven in de 17e eeuw.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 16 jaar, scholier aan het PIUS X College te Tessenderloo
Duivelsstrijd / Wendy Stroobant / Uitgeverij Davidsfonds / 2012 / 152 pag. / ISBN 9789059084575

No Comments

Post a Comment