Goed om hier te zijn van Philip Huff is een verhalenbundel waarin de vraag ‘hoe goed is het om hier te zijn?’ de rode draad is. Vijfentwintig korte verhalen komen aan de orde met uiteenlopende hoofdpersonen van alle leeftijden. De een nog absurbistischer dan de ander. Wat de karakters allemaal gemeen hebben is dat zij eigenlijk niet gelukkig zijn met waar ze nu zijn in hun leven. Dit varieert van dipje tot depressie. Vrolijk zul je van dit boek niet worden.

Philip Huff heeft met Niemand in de stad dit jaar de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs gewonnen voor beste oorspronkelijk Nederlandstalige boek. Voor mij is dit het eerste boek wat ik van hem lees, maar ik denk niet dat ik zijn eerdere boeken zal gaan lezen. Nadat ik Goed om hier te zijn had uitgelezen, heb ik het echt een aantal dagen moeten laten rusten. Ik hield er een naar gevoel aan over en dat had maar weinig te maken met de afloop van de verhalen. Een mooi boek kan een beladen onderwerp bespreken waarin het slecht afloopt met de hoofdrolspelers, maar toch blijf je met een mooi gevoel achter nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen door bijvoorbeeld de prachtige schrijfstijl. Ik heb het vervelende gevoel dat Goed om hier te zijn op mij achterliet niet van me af kunnen schudden.

Voor mij heeft dit voornamelijk te maken met de schrijfstijl, een erg belangrijk facet in een boek. Philip Huffs schrijfstijl sprak me niet aan. De verhalen worden met een bepaalde distantie verteld, alsof het de auteur eigenlijk niet uitmaakt wat er met deze personen gebeurt. Het gebeurt gewoon en hij is de verteller die het verhaal van deze personen verder de buitenwereld inbrengt. Ik had graag wat meer empathie erin gezien.

Wat ik aardig vond aan het boek is dat het is opgebouwd in korte verhalen. Als een bepaalde personage je niet aanspreekt, verdwijnt hij of zij zo weer van het toneel. Je bekijkt de rode draad van dit boek door verschillende situaties en personen. Hierdoor had ik het boek ook zo uit.

Al met al vond ik het dus wel een aardig boek, maar het heeft bij mij niet de interesse gewekt om ook zijn andere boeken te lezen. Goed om hier te zijn is een aanrader voor mensen die wel van een beladen onderwerp houden en daar graag met de nodige distantie naar kijken. En voor diegene die niet zo van lezen houdt en toch eens wat van de Nederlandse literatuur wil proeven, dan is dit boek ook het oppakken waard.

Deze recensie is geschreven door Helene Ouwehand, 24 jaar, blogger, Helene werkt op de boekenafdeling van de Bijenkorf.
Goed om hier te zijn / Philip Huff / Uitgeverij De Bezige Bij / 2013 / 211 pag. / ISBN 9789023477266

No Comments

Post a Comment