Sylvester Opperman is ongeneselijk ziek, hij heeft een tumor in zijn hoofd. De dokters geven hem nog 40 niezen voordat hij sterft. Sylvester is 17 jaar oud en heeft als laatste wens om de geschiedenisboeken in te gaan. Het is zo goed als onmogelijk om door goed te doen bekend te worden, want dat duurt altijd jaren. Daarom neemt hij het besluit om dan maar op een andere manier bekend te worden, hij wordt de allergrootste seriemoordenaar van Amsterdam en omstreken onder de naam Zwarte Sylvester. Zijn alleenstaande vader Rufus doet er alles aan om die wens in vervulling te laten gaan. In het begin kan Sylvester het moorden nog alleen, maar als hij een aantal keer heeft geniest beginnen er dingen uit te vallen en op een gegeven moment kan hij niet meer dan in een rolstoel zitten. Op dat moment is zijn vader zijn steun en hulp bij het vinden en vermoorden van niets vermoedende voorbijgangers. In Amsterdam en omstreken staat hij dan bekend als “het monster van Mokum”. De politie heeft geen idee hoe ze hem moeten ontmaskeren, want Sylvester heeft niet een vast patroon tussen de mensen die hij vermoord. De ene keer is het een taxichauffeur en de andere keer een vrouw die in het park aan het hardlopen is.

Het boek leest heel vlot weg. Het verhaal is erg spannend, want telkens wordt Sylvester bijna ontmaskerd door de politie. Tot hij een keer echt wordt ontdekt, maar die politieagent laat hem gaan en wil hem dan op zijn laatste dag doodschieten zodat hij de held is die het monster van Mokum heeft verslagen. Hij volgt Sylvester op de voet en spreekt hem zo af en toe aan op wat hij doet, maar over het algemeen geniet hij vooral van het idee dat hij straks onthaald zal worden als een held.

Ondanks de verschrikkelijke dingen die Sylvester zijn slachtoffers aandoet, snap je toch waarom hij doet wat hij doet. Hij gaat bijna dood en dit is zijn laatste wens. En het is verder ook geen slechte jongen. Het lijkt mij zelfs een heel aardige jongen. Je leeft echt met hem mee in het boek. En zelfs al is het heel onrealistisch dat een dokter zegt ‘nog 40 niezen en dan ga je dood’, toch is het een heel realistisch verhaal, want er zijn natuurlijk genoeg jongeren die terminaal ziek zijn. En je leest in dit boek eigenlijk de worstelingen die zo iemand mee maakt, want als je zo jong bent had je nog zo veel willen doen in je leven. Dat is wat voor mij in dit boek het meest naar voren komt, het gevoel dat je nog zoveel van je leven had willen maken, dat je nog zoveel had willen doen. En Sylvester neemt dan wel zelf de touwtjes in handen door zelf te bepalen wanneer hij niest. Voor zijn gevoel is dat het enige waar hij nog echt controle over heeft, wanneer hij niest en dus wanneer hij dood gaat. Ik denk dat ik de komende tijd nog wel eens aan dit boek zal denken als ik moet niezen.

Deze recensie is geschreven door Rielke LeMair, 20 jaar, student leerkracht lager onderwijs aan de Hogeschool Groep T te Leuven.
Zwarte Sylvester / James Worthy / Lebowski Achievers / 185 pagina’s / 2012 / ISBN: 9048812615

No Comments

Post a Comment