Het nieuwe boek van Dimitri Verhulst, De Laatkomer, begint vrij humoristisch met een oude man die in bed probeert te poepen. Al vanaf het begin van het boek is duidelijk dat Désiré Cordier doet alsof hij dement is, maar onduidelijk is waarom. Terwijl hij het dagelijks leven van de dementen beschrijft komt de lezer steeds meer te weten over zijn leven en waarom hij besloot te doen alsof hij dement is.

Wat dit boek erg leuk maakt is de humor die overal gebruikt wordt. Nooit worden serieus grappen gemaakt, maar zijn commentaar op de onzin die hij zelf uitkraamt is erg leuk om te lezen. Ook ziet hij zijn eigen leven helemaal niet serieus, en maakt hij karikaturen van de mensen die hij kende. Dit is heel bijzonder als je bedenkt waar het boek over gaat. Hij legt immers uit waarom hij weg wilde uit zijn dagelijkse sleur. Dit wilde hij blijkbaar zo graag dat het leven in een verzorgingstehuis beter leek.

Toch zit er onder al die humor ook wel een verborgen boodschap. Zijn verhaal laat zien hoe erg de mensen in het verzorgingstehuis in de steek worden gelaten door hun familie. Zo vertelt hij het verhaal van een medebewoner, wiens vrouw rustig met haar nieuwe minnaar bij hem langs komt omdat hij het toch wel vergeet. Ook de hoofdpersoon zelf wordt langzaam maar zeker in de steek gelaten door zijn familie. Een tweede punt dat duidelijk wordt gemaakt in dit boek is dat dementie niet iets is wat je kunt voorkomen. De hoofdpersoon is pas 74 als hij opgenomen wordt, waardoor de mensen onmiddellijk aannemen dat hij wel ongezond geleefd zal hebben. Ook zijn vrouw denkt dat het komt omdat hij wel van een glaasje rode wijn houdt.

Ondanks het zware onderwerp blijft het boek echter zeer makkelijk om te lezen door de simpele schrijfstijl. Als afwisseling zijn er ook korte alinea’s met “Ik steek de Styx over en neem mee:”, waarbij om de zoveel tijd iets aan wordt toegevoegd. Het lijkt op een geheugenoefening, terugslaand op de dementie, maar het zegt ook veel over het karakter van de hoofdpersoon. Er lijkt te staan wat hij eigenlijk wil. Eigenlijk is er geen minpunt te bedenken voor dit boek, behalve dat hij veel te kort is. Het is lekker vlot geschreven, er zit veel humor in en weet een zwaar onderwerp goed te brengen. Zeker een aanrader voor iedereen.

Deze boektrailer van Uitgeverij Atlas/Contact is tot stand gekomen met zeer gewaardeerde hulp van de bewoners en het personeel van VWZ Sint-Annendael in Diest en Umami Media.

Dimitri Verhulst leest uit zijn nieuwe roman De Laatkomer, opgenomen tijdens Het Nijmeegs Boekenfeest op zaterdag 16 maart 2013 in het Concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen
http://youtu.be/ckYyktyij8M

Deze recensie is geschreven door Sara Everhart, 17 jaar, scholier van het Canisius College in Assen
Dimitri Verhulst / De laatkomer / Uitgeverij Atlas/Contact / 2013 / 140 pag. / ISBN9789025441463

No Comments

Post a Comment