Lawaai dat nooit stopt – in het Engels: Monsters of men – is het afsluitende deel van de Chaos trilogie van Patrick Ness. Iedereen die nog niets weet van deze spannende trilogie verwijzen we naar de recensies van deel 1,Het mes dat niet wijkt, door Nicky en deel 2,Het donkere paradijs, door Sara, ook op deze website!

Burgemeester Prentiss heeft maar 1 doel: Oorlog. De tegenstander maakt niet uit, de wapens maken niet uit, zolang hij maar overwint. Todd staat voor een moeilijke keuze: De burgemeester in de gaten houden of Viola redden, want de Spakkels zijn niet de enigen die de burgemeester uit de weg willen ruimen, ook de vrouwengroep van mevrouw Coyle is klaar voor het laatste gevecht en laat Viola nou net naar hen op weg zijn om ze te waarschuwen. Daarnaast is er een nieuw schip geland met 2 van Viola’s oude vrienden en mevrouw Coyle doet er alles aan om de wapens van het schip in haar bezit te krijgen. De burgemeester is verzekerd van zijn overwinning, maar dat verandert snel als hij de wapens van de Spakkels ziet. De strijd tussen de Spakkels en het leger van de burgemeester begint en Viola probeert haar oude vrienden er van te overtuigen dat ze alles moeten doen om vrede te bewerkstelligen. Mevrouw Coyle dwingt Viola om de rakketten van het schip te gebruiken en een einde aan het gevecht te maken en als Todd gewond raakt, heeft ze geen andere keuze. De Spakkels trekken terug, maar niet voor lang. Ze bedenken nieuwe aanvalsstrategieën en maken gebruik van een ‘speciale bron’. In dit laatste deel staan Viola en Todd voor een hoop moeilijke keuzes, want wie kunnen ze vertrouwen in een tijd van oorlog? Een heleboel problemen worden opgelost en tegelijkertijd komen er weer een heleboel nieuwe problemen bij.

Monsters of men was of Lawaai dat nooit stopt wordt een geweldig einde van een net zo geweldige trilogie. In de Chaos boeken krijg je te maken met verschillende aspecten: schending van privacy, geweld, tirannie en wraak en de keuze tussen goed en kwaad. De schrijfstijl is verfrissend en vlot. Het verhaal is interessant en aangrijpend. De personages zijn ontroerend en krachtig. En ten slotte: het is een écht verhaal, een verhaal dat de waarheid weerspiegelt en je laat inzien wat voor gevolgen een oorlog kan hebben.

Wat was ik blij dat ik op 11 juni aanwezig mocht zijn bij het diner en interview met Patrick Ness, want ik had natuurlijk ook nog een heleboel vragen. Ik had een paar algemene vragen die meer over kleine dingen uit het boek gingen en die ik gewoon kon vragen waar iedereen bij was. Daarnaast had ik ook nog vragen die vooral over het laatste deel gingen, hiervoor moest ik even wachten totdat ik ze alleen aan Patrick kon stellen, zodat het einde voor niemand ‘verpest’ werd.

Een paar van de algemene vragen:
Waarom heeft u gekozen voor de twee manen? Waarop Patrick zei: “Waarom niet?. Het is een totaal nieuwe wereld en voor Todd zijn die manen er altijd al geweest!” Ook kwamen er verschillende vragen over Manchee, Todd’s hond en waarom hij op zo’n gruwelijke manier ten einde moest komen. Dit was, volgens Patrick, waarschijnlijk de manier waarop Manchee zelf dood had willen gaan: als een goede vriend van Todd, terwijl hij probeerde Todd te beschermen. Dat is zeker een mooie gedachte, maar toch was ik niet de enige die verontwaardigd was over Manchee’s dood. Daarnaast vroeg ik Patrick ook waarom hij had gekozen voor hoofdpersonages met de leeftijd van 12-13 jaar. Hij heeft specifiek voor deze leeftijd gekozen, omdat kinderen in deze periode bezig zijn met nieuwe dingen ontdekken. Hij zei dat we dan net geen kinderen zijn, maar ook nog geen volwassenen. In die periode zijn we heel vatbaar voor invloeden en meningen van anderen en dit laat alleen maar méér zien in wat voor moeilijke situatie Todd en Viola zich bevinden.

Hieronder wat ‘spoiler’ – vragen over het derde boek, dus vanaf hier lees je op eigen risico:

Ik wilde voornamelijk dingen weten over enkele personages. Ik vroeg hem of hij vooraf al wist welke personages hij ging gebruiken en hoe deze zouden eindigen. Mevrouw Coyle bijvoorbeeld had hij vanaf het begin al uitgewerkt. Hij wist hoe zij aan haar einde zou komen en zo bouwde hij haar personage ook op: als iemand met een groot ego, die denkt dat ze voor het goede vecht, maar blind is voor al het slechte wat ze doet. Daarnaast vroeg ik ook naar Wilf, aangezien hij in het laatste deel een grote rol speelt. Patrick vertelde dat hij, toen hij begon met schrijven, nog helemaal niets over Wilf wist. Hij bedacht het personage pas toen Todd en Viola hem tegenkwamen. Toen het verhaal vorderde, bedacht hij Wilf’s uiteindelijke rol als belangrijk persoon. Wilf’s karakter zorgde ervoor dat hij de aangewezen persoon was om vrede te maken, omdat hij niet beter wist, omdat zijn ‘lawaai’ eerlijk en puur is.

Einde spoiler vragen

De Chaos trilogie van Patrick Ness was een ongelofelijk spannend, ontroerend en interessant verhaal. De keuzes die Todd en Viola moeten maken, de karaktertrekken van de personages en de gevolgen van oorlog, alles wordt zó goed en realistisch beschreven… Patrick heeft een echt verhaal gemaakt waarin je je kan inleven, iets wat hij zelf heel belangrijk vind. Deze serie is een aanrader voor iedereen!

Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, 18 jaar, scholier van het Blaise Pascal College te Zaandam
Lawaai dat nooit stopt / Patrick Ness / vertaling Ineke Lenting / Uitgeverij Moon / 528 pag. / ISNB 9789048816316 / verschijning: september 20123