Ik besloot om Clockwork Angel te lezen door de goede kritieken op Cassandra Clare’s andere serie: The Mortal Instruments, een verhaal over Shadowhunters in de moderne tijd. Zelf is dit mijn eerste boek van Clare. Waarom ik niet de eerste serie ben gaan lezen? Persoonlijk ben ik gek op fictionele verhalen over Victoriaans Engeland, dus had deze serie een heleboel streepjes voor. Toch heb ik besloten om de andere serie ook snel op te pakken, want Clare had door haar eerdere werken en daar op goede kritieken bij mij hoge verwachtingen geschapen. Deze zijn allemaal uitgekomen.

In 1878 verlaat Tessa Gray – een zestienjarig meisje – New York om haar broer Nate op te zoeken in Victoriaans Londen. Enkel is Londen getransformeerd tot een stad vol met ‘’Downworlders’’: vampieren, warlocks, demonen en Shadowhunters, strijders die vechten tegen de eerdergenoemde soorten. Eenmaal in Londen wordt Tessa ontvoerd door de ‘’Dark Sisters’’ – twee leden van een geheime organisatie, genaamd Pandemonium Club. Tessa ontdekt snel dat ze zelf een Downworlder is met een zeldzame gave; ze heeft de kracht om in ieder persoon te transformeren die ze maar wil. En de Magister, de mysterieuze leider van de Club, zal niet stoppen tot hij Tessa’s gave voor zichzelf heeft. Gelukkig wordt Tessa gered door Shadowhunters. Zij wonen in het Instituut, een veilige verblijfplaats voor hun soort. Zij zweren dat ze Tessa zullen helpen om haar broer te vinden, maar alleen als Tessa hen helpt doormiddel van haar gave. Al snel voelt Tessa zich aangetrokken tot twee beste vrienden: de op sterven liggende, maar enorm aardige Jem, en de sarcastische, afstandelijke, maar knappe Will. Samen komen ze beetje bij beetje dichterbij de Magister, maar tegelijk komen ze ook achter een plan dat het bestaan van de Shadowhunters dreigt vernietigen…
[Clockwork Angel is nog niet vertaald naar het Nederlands, vandaar de Engelse termen.]

Clockwork Angel is een van de betere YA-boeken die ik in tijden heb gelezen. Het bevat alles voor een goed verhaal: een goed uitgewerkte wereld, een pakkend plot, een (eindelijk!) boeiende driehoeksverhouding en geweldige personages. Het plot was interessant en ik zat constant te bedenken, als Tessa weer eens een aanwijzing ontdekte, wat er zou gaan gebeuren. Zo hield het verhaal mij op het puntje van mijn stoel. In Clockwork Angel geeft Clare maar weinig antwoorden weg. Het open einde was dan ook niet verrassend, maar wel teleurstellend voor de nieuwsgierige lezer zoals ikzelf. Hopelijk worden deze vragen wel beantwoord in de volgende twee delen. Toch waren de eerste 150 bladzijden rampzalig door te komen: ze waren kortweg gezegd saai. De achterflap belooft je actie, allerlei interessante en leuke personages en de Shadowhunters, personen waar je op dat moment nog niets van weet (enkel als je de eerder genoemde serie van Cassandra Clare hebt gelezen). Maar als je eenmaal door deze bladzijden heen bent geworsteld, dan wordt het boek fantastisch.

De personages in Clockwork Angel zijn geweldig, stuk voor stuk. Tessa is een geweldige kick-ass hoofdpersonage, die je nooit zal vervelen. Ze kan naïef zijn, maar door het hele verhaal heen volgt ze wel haar hart, ondanks wat anderen zeggen. Will is erg interessant door zijn afstandelijkheid. Je voelt dat er iets achter zit en dat het vast komt door iets dat vroeger is gebeurd. Bij Will zet je eigenlijk het hele boek vraagtekens. Maar mijn lievelingspersonage was toch Jem: een jongen die altijd en tegen iedereen aardig is, ondanks zijn ziekte, en anderen altijd voorop zet. (Ik ben honderd procent team Jem!)

Lezers van de eerdere serie zullen niet teleurgesteld worden, want Clare heeft het weer geflikt: een boek vol actie, romantiek, raadsels en uiteraard Shadowhunters. Als je zoekt naar een typisch YA-boek, maar toch eentje dat er bovenuit springt, heb je aan Clockwork Angel een goede keuze. Persoonlijk zou ik hem zelf alleen al oppakken door de prachtige kaft, maar Clockwork Angel heeft zoveel meer, zodat je dagen zoet met dit boek bent.

Deze recensie is gemaakt door Christina Eecen, 17 jaar en scholiere van het Murmellius Gymnasium te Alkmaar.
Clockwork Angel / Cassandra Clare / Walker Books / 2010 / 482 pagina’s / ISBN 978-1-4063-3034-2

No Comments

Post a Comment