Een goed moment om te besluiten je Duits op te frissen is wanneer je in een boekhandel in Oldenburg ziet dat ze daar vijf delen voorliggen in de serie De Vallei. Is hier boek drie net uit, daar staat deel 8 al in de kast. En na het uitlezen van deel 4 kan ik je verzekeren dat de serie nog steeds heel spannend is. Ook al is het hier buiten nu echt zomer, dit boek zal je de koude rillingen bezorgen.

In Die Prophezeinung zijn het Katie en Robert die zich moedwillig opnieuw in gevaar brengen. Het begint er mee dat Benjamin voor een aantal dagen verdwijnt. Niemand weet waarheen, wat op zich niet vreemd is, aangezien Benjamin wel vaker een tijdje verdwijnt. Alleen waarom juist nu? Hij doet het slecht op school, zelfs zo slecht dat hij van school gestuurd dreigt te worden. Wanneer Benjamin weer opduikt, zit hij onder het stof en zit vast in een hele slechte trip.
Die trip is zo slecht dat hij Katie bedreigt en beschuldigt na het afluisteren van een telefoongesprek van haar. Net zo snel als zijn woede opkomt, verdwijnt die echter weer. Dat het absoluut niet goed gaat met Benjamin is zijn vrienden wel duidelijk. Raaskallend verstoord Benjamin een college om vervolgens en plein public out te gaan. Hij wordt afgevoerd naar het ziekenhuis, maar zolang niet bekend is wat Benjamin geslikt heeft, kunnen de artsen weinig doen. Komen ze er niet achter welk drug het coma veroorzaakt, zal Benjamin sterven.

Katie voelt zich verantwoordelijk (zal hier niet spoilen waarom) en gaat in Benjamins kamer op zoek naar diens videocamera. Aangezien Benjamin alles vastlegt op film, hoopt Katie op de videocamera te ontdekken welke drug Benjamin genomen heeft.  De video laat wel zien waar Benjamin geweest is, niet wat hij geslikt heeft. Katie en Robert besluiten om Benjamins route te volgen en er zo achter te komen wat hij geslikt heeft. De tocht voert hen ook in dit deel weer naar de bergen. Alleen deze keer niet naar de bergtoppen, maar naar een gangenstelsel onder de bergen.

Het spannende aan dit deel is niet alleen de tocht onder de bergen, waarbij ook weer het nodige ontrafelt wordt over het mysterie van de studenten die hier zo’n 30 jaar geleden verdwenen, maar ook de flashbacks naar 1974. De studenten van toen krijgen nu een stem en dat maakt flink wat duidelijk.

De schrijfstijl is heel vlot, al is het niet altijd duidelijk waarom bepaalde dingen verteld worden. Vermoedelijk zal het een vooruitwijzing zijn naar gebeurtenissen in de delen vijf tot en met acht. Het enige jammere vind ik dat er naar bepaalde personen of gebeurtenissen kort verwezen wordt en dan hoor je er de rest van het boek niet of nauwelijks meer over. Dat doet vreemd aan. Ondanks wat kleine kritiekpuntjes zoals bovengenoemde en het feit dat de karakters niet echt een groei doormaken, blijft het spannend leesvoer. Dit deel eindigt met een cliffhanger, dus zit er niets anders op dan binnenkort nog een tripje naar Oldenburg voor het volgende deel.

Die Prophezeiung – Krystyna Kuhn
De Nederlandse vertaling van deel 4 laat helaas nog even op zich wachten, pas in 2014 gaat dit deel verschijnen bij Uitgeverij Moon…

No Comments

Post a Comment