Het boek De fatale toewijding van verdachte X is het eerste deel van de Galileo-reeks door Keigo Higashino. De delen van de serie zijn echter los van elkaar te lezen. Het verhaal begint met een moeder, die last heeft van haar ex-man. Hij blijft haar opzoeken, om geld vragen en haar een schuldgevoel aanpraten. Als hij te ver gaat door haar dochter te bedreigen, vermoorden de moeder en de dochter hem in een opwelling. De buurman hoort dat er iets mis is en komt langs. Hij biedt aan de twee te helpen met het regelen van een alibi en het verbergen van het lijk. Verward maar dankbaar stemt de moeder hiermee in. De buurman blijkt een wiskundige, die het de politie dan ook erg moeilijk maakt. De politie heeft echter hulp van professor natuurkunde “Galileo”, toevallig een oude studievriend van de wiskundige. De twee zijn beide briljant wat tot een interessante competitie leidt.

Vanaf het begin van het verhaal zijn de moeder en haar dochter al de ideale verdachten, maar de politie lijkt maar niet te kunnen bewijzen dat ze het gedaan hebben. Dit zorgt voor een ander soort spanning dan in een gewoon misdaadverhaal. De moeder en haar dochter komen sympathiek over, dus als lezer hoop je eigenlijk dat de politie er niet in slaagt hun als daders aan te kunnen wijzen. Tegelijkertijd heb je echter professor Galileo die gevaarlijk dicht bij de waarheid komt. Dit zorgt ervoor dat je dit boek in een ruk uitleest. Dit is een scherp contrast met het tweede deel, waarin de spanning mij eerlijk gezegd tegenviel.

Net als het tweede deel heeft het boek echter een traag tempo. De briljante professor Galileo doet er lang over om zijn theorieën te bedenken en uit te testen. Bovendien weigert hij over zijn ideeën te praten voordat hij zeker weet dat het mogelijk is. Aan het begin van het boek is de wiskundige ook nog erg rustig en denkt logisch en kalm na. Dit is echter een stukje waar je doorheen moet lezen, want als de twee elkaar weer ontmoeten als studievrienden gaat de spanning weer omhoog. Hoewel ze beide ogenschijnlijk kalm blijven voel je als lezer de druk terwijl de twee elkaar, in het begin nog onbewust, tegenwerken.

Dit boek is net zo orgineel als deel twee, met een uiteindelijke oplossing die de lezer versteld doet staan. Tot het einde van het boek weet je namelijk niet wat de wiskundige allemaal gedaan heeft om de moeder en haar dochter te beschermen. Het plot wordt ook langzaam en goed opgebouwd tot een duidelijk hoogtepunt. Het boek heeft dus een orgineel, goed opgebouwd plot met een spanning die grotendeels over het boek blijft hangen. De uiteindelijke climax is briljant, wat het soms langzame tempo meer dan goed maakt. Het is m.i. ook duidelijk een beter boek dan het tweede deel, waar de spanning tegen valt. Een aanrader voor alle fans van een goede detective.

Deze recensie is geschreven door Sara Everhart, 17 jaar, scholier van het Canisius College in Assen
De fatale toewijding van verdachte X / Keigo Higashino / vertaald door Luk van Haute / Uitgeverij De Geus / 2011 / 319 pag. / ISBN 9789044521122

No Comments

Post a Comment