Ooit een boek gelezen dat je in een paar uur uit hebt gelezen? Waar je van begon te trillen en misschien zelfs wat misselijk van werd? Na dat je Leid ons niet in bekoring hebt gelezen WEL!

Pfoe, wat een boek. Waar moet ik beginnen. Het verhaal begint in 1994; het lichaam van een zwaar verminkte vrouw wordt gevonden. Op de muur staat een pentagram getekend en in haar hand zit een omgekeerd kruisje. Van het wapen is geen spoor. Wat wel duidelijk is, is dat de vrouw enorm heeft geleden.

Het team van commissaris Callens gaat het onderzoek leiden. Ze weten niet goed waar ze moeten beginnen maar al snel zien ze overeenkomsten tussen ‘Metalheads’, het satanisme en de moord op de jonge vrouw. Dit leidt tot een arrestatie waarvan Callens niet helemaal zeker is of het een juiste is..

Eigenlijk werd ik best bang van dit boek; hoe mensen in staat kunnen zijn om zulke dingen te doen. Maar ook dat er überhaupt groepen mensen zijn die het satanisme bedrijven. Het maakt me bang maar ook nieuwschierig. Karin Descendre heeft het allemaal zo goed verwoord in het boek.

We leren de personages steeds beter kennen; je leest over het privéleven van Callens, Linda en Vermessen. Zo kom je er achter hoe de karakters in elkaar steken en hoe ze met elkaar zijn verbonden. Je ziet dat de baan van ‘rechercheur’ of ‘politie agent’ iets anders is dan met een pistool achter inbrekers aan rennen. Het zit heel diep en de moorden zullen je altijd bij blijven. Je ziet heel goed hoe dit alles het leven van Linda en Callens beïnvloed. Dat maakt het erg realistisch.

Veertien jaar later, opnieuw een lijk gevonden van een verminkte vrouw. Callens denkt gelijk aan de moord uit 1994; hier was echter al iemand voor opgepakt. Alles is in rep en roer; wie doet nou zoiets?

Het begin van het boek vond ik nog niet zo heel spectaculair; het verhaal moet eerst echt opgang komen. Maar halverwege, in ‘2008’, begint het echt spannend te worden. Dan komen er ook hoofdstukken tussen door van de verminkte vrouwen.. Je leest over wat ze is overkomen, wie het ze aan doet en uit eindelijk valt alles op z’n plek.. De spanning komt echt op een hoogtepunt als een oude bekende door de rechter , de notaris en satan wordt veroordeeld en het er op lijkt dat haar laatste uur geslagen is..

Leid ons niet in bekoring / Karin Descendre / Uitgeverij Manteau / 2013 / 237 pag. / ISBN 9789022328408

No Comments

Post a Comment