De wereld zoals wij die kennen verandert drastisch wanneer er een zombievirus uitbreekt. Het begint allemaal in China waar een klein jongetje besmet raakt met het virus. Er wordt een dokter bij gehaald en deze benoemd het jongetje tot Patiënt Zero, de eerst bekende geïnfecteerde. De overheden zijn nog niet overtuigd van de mate van het gevaar en proberen het stil te houden en te verbergen voor ‘het gewone volk’. Na de eerste infecties komen dan de onderzoeken van grote instanties, en daarna breekt de grote paniek uit. De hele bevolking weet van de zombies, er komt een totale chaos en paniek overheerst de levens van alle overgebleven mensen.

World War Z is het tweede zombieboek van Max Brooks. Zijn eerste zombieboek was meer humoristisch: The Zombie Survival Guide. Dit gaat over hoe te overleven in een Zombie Apocalyps. Zijn tweede boek is veel serieuzer. Je hebt geen oppervlakkige beschrijving van de Apocalyps. Je leest in dit boek de belevingen van de mensen die tussen de zombies hebben gezeten; de verhalen van dokters, onderzoekers, maar ook de bevolking die voor hun leven heeft gevochten. Het is op een hele bijzondere manier geschreven. Het is ‘een verslag van de grootste strijd uit de menselijke geschiedenis’ door een medewerker van de VN-Comissie Naoorlogs Overleg. Hij beschrijft telkens korte interviews met verschillende personen waardoor het nog realistischer wordt en je gespannen de bladzijden omdraait.

Onlangs kwam de verfilming van dit boek uit, met, tot grote vreugde van het vrouwelijke deel van de kijkers, Brad Pitt in de hoofdrol. De film werd emotioneler gemaakt dan het boek, omdat je vanuit het perspectief van de hoofdpersoon kijkt, in plaats van het perspectief van tientallen overlevenden. Je had in het boek wel met ieder individu medelijden en begrip, maar niet zoals in de film, waar je één personage met zijn familie volgt. Een ander groot verschil is dat de film zich midden in de oorlog bevindt, en de VN-medewerker ontmoet dokters, onderzoekers en slachtoffers midden in de oorlog. Hij wil tijdens de pandemie onderzoek plegen over de herkomst en het verloop van de zombies. Hierdoor krijg je een realistischer beeld van de Apocalyps.

Al met al heb ik zeer genoten van het boek en de film. Als er ooit nog een Zombie Apocalyps komt, ben ik in ieder geval volledig voorbereid.

Deze recensie is ook gemaakt door Aukje Hefting, 16 jaar scholier aan het Roelof van Echten College uit Hoogeveen.
World War Z / Max Brooks / vertaald door Ralph van der Aa / Uitgeverij Querido / 2013 / 320 pag. / ISBN 978 90 214 4779 7

No Comments

Post a Comment