In Bitter wordt rechercheur Lucy Lam op haar eerste zaak gezet. Boekrecensent Karin Post is dood gevonden in haar appartement, maar er zijn amper sporen van een moord. Rechercheur Lam brengt een bezoek bij de vrienden van Karin die op dat moment gezamenlijk dineren. Iedereen lijkt een motief te hebben en dit zet Lucy’s zintuigen op scherp. “Acht vrienden, één moord, zeven verdachten: whodunit?”

Bitter is een eenvoudig detectiveverhaal met een duidelijke en eenvoudige opzet. Er is een moord gepleegd, alle verdachten lijken het gedaan te hebben, maar uiteindelijk wordt de echte dader ontmaskerd. Dat neemt overigens niet weg dat Farkas originele plotwendingen in het verhaal voegt. Dat geeft een heerlijke afwisseling in de standaard opbouw.

Als lezer ben je detective
De beeldende en vlotte schrijfstijl van Farkas maakt het boek tot een makkelijk leesbaar geheel. Met korte hoofdstukken en afwisselende zinslengtes ben je zo door de 255 pagina’s heen. Door de vlotte pen die de schrijfster hanteert is het boek lastig weg te leggen. Het fenomeen whodunit staat ook bekend om de schrijfstijl waarin de lezer hetzelfde proces doorgaat als de detective. Dit maakt Farkas goed waar, waardoor de lezer zich af en toe zélf de detective voelt. Alles wat Farkas omschrijft in haar verhaal heeft effect op de lezer. Niets is onnodige informatie en alles valt aan het eind van het verhaal als puzzelstukjes perfect in elkaar. Het achtergrondverhaal van Karin Post, maar ook dat van haar vrienden, ondersteund het complete verhaal. Maar het zorgt er ook voor dat je om het hoofdstuk van dader veranderd. Alle hints lijken te slaan op een andere verdachte. Farkas houdt je volledig in haar greep tot het bittere eind.

Prima vakantieboek
Bitter is een vlot boek, leest makkelijk weg en heeft een heerlijk plot. Lekker om ’s avonds voor het slapengaan te lezen (maar pas op; wegleggen is lastig!). Daarnaast is het een erg goed vakantieboek. Zit je met slecht weer in Frankrijk en is cultuur snuiven even geen optie? Dan is het een perfect moment om Bitter te lezen: voor je het weet is de moord opgelost en schijnt de zon weer buiten!

Bitter / Victoria Farkas / Uitgeverij Mistral / 2013 / 255 pag. / ISBN 9789048818136

No Comments

Post a Comment