Zalig Uiteinde is de tweede Roman van Viktor Frölke. Een auteur waar ik zelf nog niet eerder van had gehoord, maar na het lezen van dit boek wel in de gaten houd. In Zalig Uiteinde volgen we de jeugd van Olaf Huncke, zoon van de huisarts, die de droom had dirigent te worden of anders dichter. Meteen met de eerste zin verklapt Frölke hoe het verhaal ongeveer zal lopen.

“Alles begon en eindigde bij Céline, maar om bij Céline te komen moest ik langs Ferdinand, want op hem was ik eerst.”

Frölke heeft bij het schrijven van deze roman het begrip humor hoog op zijn lijst gehad. Dit is goed te merken aan de gedachten van Olaf, gedachten die je bij het lezen niet goed serieus kan nemen. Echter in dit geval past het goed in de situatie, omdat de situaties zoals het geëxperimenteer met Ferdinand, waarin dit humoristische taalgebruik zit zelf ook niet serieus zijn, althans zo komt het voor mij niet over. Het perspectief van Olaf onderscheidt dit boek van andere. De wijze waarop hij naar zijn ‘liefdes’ kijkt, maakt het interessant en nieuwsgierig. Naarmate het boek zich ontwikkelt, ontwikkelt ook Olaf als personage. Vanaf het begin leek hij op zoek naar zichzelf en dat lijkt hem later steeds beter te lukken.

Wat mij persoonlijk verbaasde was het niet-voorspellende einde van het boek. Een toch wel open einde waar ik niet op gerekend had, maar wat het boek zeker niet minder goed maakt. Daarnaast is de schrijfstijl ideaal voor dit verhaal; simpel, humoristisch en meeslepend. Kortom, Frölke heeft een heerlijk boek geschreven dat makkelijk weg leest, vooral op zonnige dagen die je lekker in je achtertuin of op je balkon doorbrengt. Een boek dat je voor je plezier leest en dat je meesleurt in zijn sfeer. Het ideale zomerboek dus!

Deze recensie is geschreven door Darren den Boer, 20 jaar, student Communication & Multimedia Design in Rotterdam.
Zalig Uiteinde / Viktor Frölke / Uitgeverij Thomas Rap / 2013 / 250 pag. / ISBN 9789400401457

No Comments

Post a Comment