“There are two basic motivating forces: fear and love. When we are afraid, we pull back from life. When we are in love, we open to all that life has to offer with passion, excitement and acceptance.” – John Lennon

Hylke Moorman heeft een relatie met Bellona. Die relatie loopt nogal stroef. Dit is de zoveelste complexe relatie voor Hylke. Totdat hij verliefd word op Vita. Hij leert Vita kennen op zijn werk. Nadat ze lang om elkaar hebben heen gedraaid, belanden ze samen in bed. Als een week later hun eerste kus plaatsvindt, is hun liefde serieus. Hylke is gelukkig. Vita is dat niet. Vita is depressief en heeft anorexia. Hylke doet er alles aan om Vita gelukkig te maken, maar Vita verlangt alleen maar naar de dood. Hylke doet zijn best om haar tot inkeer te brengen, maar merkt dat dit Vita alleen maar kwelt. Om te voorkomen dat Vita ongelukkig blijft, besluit hij haar te helpen een eind aan haar leven te maken.

Het verhaal van Hylke en Vita is geen standaard liefdesverhaal. In dit verhaal zijn liefde en de dood in elkaar verweven. In dit verhaal wordt antwoord gegeven op vragen zoals: ‘wat is echte liefde?’ en ‘wat is belangrijker: je eigen geluk of dat van een ander?’.

Matthijs Kleyn heeft het zo geschreven dat je dit boek in één dag uit kan lezen. Dit boek leest zo makkelijk en lekker door. Als je dit boek uithebt, moet je even rustig gaan zitten en bijkomen. Het maakt zoveel indruk. Kleyn heeft het óók zo geschreven dat hij echt een gevoel van verdriet bij je opwekt. Het is alsof je een vriend verliest. Ik vind het knap dat Kleyn in zo een zielig verhaal ook nog wat humor kan verwerken. Kortom, dit is een topverhaal. Een aanrader!


Deze recensie is geschreven door Sanne Jakobs, 18 jaar, Sanne gaat na de zomer beginnen aan de HS Ipabo Amsterdam/Alkmaar
Vita / Matthijs Kleyn / Uitgeverij Prometheus / 2011 / 237 pag. / ISBN 9789044617801

No Comments

Post a Comment