Ik was hard op weg om De wereld van Sofie dan eindelijk eens uit te lezen toen Tussendagen in de brievenbus viel. Aangezien ik de gedachtegang van Spinoza totaal niet kon volgen, legde ik Sofie even apart en begon ik in Tussendagen. Het was warm en met een palmboom en zwembad op het omslag van het boek leek dit het ideale moment om het te gaan lezen. Met het zweet dat langzaam over mijn rug naar beneden liep zonk ik in het verhaal.

Tussendagen gaat over het gezin Harding dat langzaam uit elkaar lijkt te vallen. Vader Elson zit in een midlife crisis. Moeder Cadence eigenlijk ook, al valt dat bij vrouwen toch wat minder op. Zoon Richard weet na een studie Engels eigenlijk niet meer wat hij nu moet. Dochter Chloe is van de universiteit gestuurd. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het hete Houston en dat drukt een stempel op de manier van schrijven. De warmte en de loomheid geven het tempo aan. Toch is het verhaal spannend en eindigt bijna elk hoofdstuk met een cliffhanger. Het zijn geen cliffhangers a la GTST waarin Bowien boven de afgrond hangt te bungelen, er wordt heel simpel wat nieuwe informatie gedropt waardoor je verder wilt lezen.

De problemen stapelen zich op en worden steeds groter. Langzaam maar zeker stevent het verhaal af op een climax. Dat deed me een beetje denken aan Een goede raad van J.K. Rowling. Omdat Tussendagen wat minder dik is, ligt het tempo hier wat hoger en blijft de vaart erin. Ik heb het in een weekend uitgelezen en aan het einde dacht ik: Als mensen gewoon met elkaar praten, dan lost dat zoveel problemen op… Gelukkig praat het gezin Harding niet al te vaak met elkaar, anders was dit verhaal in een hoofdstuk klaar en lang niet zo spannend en boeiend als dat het nu is.

Ondertussen ben ik weer bezig in De wereld van Sofie en ben ik aanbeland bij Kant. Maar de karakters uit Tussendagen komen nog regelmatig om de hoek kijken. Dus laten we hopen op nog een hittegolf of draai anders de verwarming een paar graden hoger en lees dit boek.

Deze recensie is geschreven door Marieke van Zoelen, 25 jaar en afgestuurd aan de HvA – Media, Informatie & Communicatie
Tussendagen / Andrew Porter / vertaald door Joop van Helmond / Uitgeverij De Bezige Bij / 2013 / 400 pag. / ISBN 9789023477808

No Comments

Post a Comment