Kate Atkinson’s Leven na leven vertelt het verhaal van Ursula Todd. Op 11 februari 1910 wordt er in een plattelandshuis in Engeland een kind op aarde gebracht; gewurgd door de navelstreng. Op datzelfde moment wordt er op dezelfde plek een kind geboren. Ze lijkt dood te zijn, maar ze wordt op het laatste moment gered. Dit is het begin van het leven van Ursula Todd, één van de vele levens die ze zou gaan leven.

Reïncarnatie wordt voor Ursula Todd een terugkerend verschijnsel. Iedere keer als er iets gebeurt met Ursula ‘valt de duisternis in’ en begint haar leven weer opnieuw. Of het nou een dodelijk griepvirus, een val uit het dakraam of een kogel van een geweer is, Ursula herleeft haar leven steeds opnieuw, totdat ze de juiste keuzes maakt. Ursula lijkt gezegend te zijn met al deze tweede, derde en vierde kansen, maar haar gevoel van déjà vu in ieder volgend leven helpt haar niet deze ontwikkelingen beter begrijpen.

Dan begint ook nog eens de Tweede Wereldoorlog en Ursula beleeft deze van verschillende kanten; op bezoek bij de Führer, aan het werk op een ministerie, als vrijwilliger mensen redden van onder het puin en ver weg terug in London, dit zijn een aantal levens van Ursula tijdens deze verschrikkelijke periode waar steeds maar geen, letterlijk, eind aan kan komen.
Er zijn keuzes waarmee ze een leven twee keer lijdt, er zijn keuzes die ervoor zorgen dat ze ver weg van alle ellende is en er zijn keuzes die ervoor zorgen dat ze een verandering kan maken, maar welke keuze zorgt uiteindelijk voor een einde?

Leven na Leven van Kate Atkinson was zo’n boek waarvan je in het begin denkt dat je er nooit doorheen gaat komen, maar na iedere omgeslagen bladzijde blijf je je afvragen wat er gaat gebeuren. Je moet door blijven lezen, want voor je het weet begint Ursula aan een nieuw leven en wie weet wat er dan allemaal gaat gebeuren. Het verhaal was interessant opgebouwd en de verschillende ideeën over de verschillende levens zorgden ervoor dat het nooit saai werd om nog een keer over Ursula’s kindertijd te lezen. De gedetailleerde beschrijving van omgeving en gebeurtenis maakte het makkelijk om in het verhaal in te leven. Dit boek is een echte aanrader voor mensen die van een spannend en interessant verhaal met een twist houden.

Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, 18 jaar, student psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam
Leven na Leven / Kate Atkinson / vertaling door / Uitgeverij Atlas/Contact / 2013 / pag. / ISBN

No Comments

Post a Comment