Het is de grootste nachtmerrie van iedereen. Een dierbare verliezen die op veel te jonge leeftijd komt te overlijden. Het overkwam journaliste en schrijfster Judith Koelemeijer 28 jaar geleden terwijl ze met vijf andere meiden op vakantie was op het Griekse eiland Paros. Ze gingen met zes vriendinnen heen die net de middelbare school hadden afgerond en midden in het leven stonden, maar kwamen terug met zijn vijven en een doodskist. In het non-fictie boek Hemelvaart. Op zoek naar een verloren vriendin dat op 24 augustus is verschenen bij uitgeverij Atlas Contact, blikt Koelemeijer terug op de vakantie die het einde betekende van haar jeugd.

De titel van het boek verwijst naar de datum 15 augustus 1985. De dag waarop de vrijgevochten Annette omkomt bij een motorongeluk. Annette zat achter op bij een van de Duitse jongens die ze op het eiland hadden ontmoet en Judith rijdt mee met de Griekse Nikos. De andere meiden besluiten de laatste avond op het eiland op tijd terug te gaan naar de camping zodat ze fris terug kunnen reizen naar huis. Judith en Annette spreken af dat ze elkaar zullen zien op de volgende locatie om vervolgens te feesten tot in de vroege uurtjes en dan met een kater op de boot naar huis te stappen. Wanneer Judith, eenmaal aangekomen op de bestemming, het wel erg lang vindt duren voordat Annette komt, gaat ze samen met de Griek naar haar op zoek. Al snel komt ze er achter dat Annette een ongeluk heeft gehad en naar een plaatselijk arts is gebracht en dat het er niet goed voor haar uitziet. Enkele uren na het ongeval, op 15 augustus – de dag van Maria Hemelvaart, overlijdt de jonge Annette.

In Hemelvaart staat onder andere de zoektocht naar de betekenis van de dood centraal. Waarom sterft ze? En is er eigenlijk iemand als schuldige aan te wijzen? Maar de roman gaat ook over volwassen worden, over vriendschap, over het leven in je eigen waarheid en over de invloed van een heftige gebeurtenis op de rest van je leven. Hemelvaart is dan ook een boek waarin je aan het denken wordt gezet. Door het noodlottige motorongeluk waardoor Annette sterft, werd ik mij bijvoorbeeld weer extra bewust van het feit dat het leven zomaar voorbij kan zijn en dat je ook moet genieten van de kleine dingen. Door het lezen van deze roman word je meegenomen in het verhaal van Judith en haar worsteling met het volwassen worden. Wie ben ik? Heeft het ongeluk invloed gehad op mij als persoon? Of zijn bepaalde eigenschappen van mij onderdeel van mijn karakter? Door als volwassen persoon terug te kijken naar haar tienerjaren weet Koelemeijer haar jeugd in een context te plaatsen en krijgt ze langzaamaan antwoord op haar vragen.

Ondanks het heftige onderwerp weet Koelemeijer het verhaal op een vlotte en luchtige manier te vertellen zonder dat het zwaarmoedig wordt. De terugblikken op de tijd voor het ongeluk zorgen voor een aangename afwisseling tussen de queeste en de onbevangen, vrolijke jeugd. Hemelvaart is – dankzij de schrijfkunsten van Koelemijer – een boek dat je het liefst in één adem uitleest.


Hemelvaart | Judith Koelemeijer | Uitgeverij Atlas Contact | 2013 | 271 pag. | ISBN 978 90 450 2182 9

No Comments

Post a Comment