The Cuckoo’s Calling is geschreven door J.K. Rowling onder het pseudoniem van Robert Galbraith. Het debuut wordt omschreven als een geweldige, veelbelovende detective mysterie.

The Cuckoo’s Calling begint met een omschrijving van detective Cormoran Strike; zoon van een rock star, oud militair met anderhalve been en net het huis uitgejaagd door zijn vriendin. Hij heeft zijn eigen detectivebureau, maar de zaken gaan nogal slecht. Zijn tijdelijke assistent Robin is aanwezig als de broer van een oude jeugdvriend langs komt. Hij wil dat Cormoran de zelfmoord van zijn halfzus en supermodel Lula Landry onderzoekt. John Bristow gelooft niet dat zijn zus uit een raam zou springen en wil er alles aan doen om de moordenaar te vinden. Hij speelt in op het feit dat Cormoran zijn broer kende voordat die te pletter viel in een ravijn. Cormoran ziet het nut er niet van in om onderzoek te doen, maar de hoge bedragen die worden genoemd als betaling weten hem over te halen om toch te luisteren naar Bristow.

Al snel is Cormoran ervan overtuigd dat er inderdaad een moordenaar betrokken is bij Lula’s dood. Hij gaat op onderzoek uit en probeert alle betrokkenen te ondervragen; de security guard die de avond van Lula’s dood werkte, de andere bewoners van het appartementencomplex, Lula’s bestuurder, haar familie en vrienden en dat vreemde arme meisje dat ze in rehab had ontmoet. In het begin lijken alle verhalen te kloppen met wat duidelijk zichtbaar is, maar al snel ziet Cormoran in dat niet iedereen de waarheid vertelt. Hij bluft en dwingt en al snel ontdekt hij wie de echte moordenaar is, maar de moordenaar vecht terug. Het maakt hem niet uit of hij nog een slachtoffer maakt; Lula, haar rehab vriendin Rochelle en die ene jongen uit het verleden. Wordt Cormoran de volgende op die lijst?

The Cuckoo’s Calling werd al snel een must read toen J.K. Rowling de schrijfster bleek te zijn. Er werd gehoopt dat het een wat vlotter en beter verhaal was dan The Casual Vacancy. Dit boek heb ik zelf niet gelezen, maar ik kan je wel vertellen dat The Cuckoo’s Calling iets heel anders is dan Harry’s avonturen in Rowling’s wereldberoemde serie. The Cuckoo’s Calling heeft zeker de potentie om ook beroemd te worden, maar wel alleen voor liefhebbers van detectives die nogal langzaam verlopen.

Het boek focust zich meer op de omschrijving van personen, omgeving en nietszeggende gebeurtenissen en het daadwerkelijke moordmysterie komt pas in de laatste 25 bladzijden in een stroomversnelling. De uitgebreide omschrijvingen worden mooi geformuleerd en zijn soms belangrijk voor het begrijpen van en het vervolg van het verhaal, maar voor mijn gevoel had er wel wat meer actie in mogen zitten. The Cuckoo’s Calling is, alhoewel wat langzaam, een mooi debuut van een nieuwe serie. De uitgebreide omschrijvingen geven je het gevoel of je zelf rondloopt in London en de mooie schrijfstijl zorgt ervoor dat het zeker het lezen waard is.

Deze recensie is geschreven door Nicky Boesen, 18 jaar, student psychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam

No Comments

Post a Comment