Skippy tussen de sterren stond al tijden op mijn ‘boeken die ik nog moet lezen’-lijstje. Nadat ik het boek eindelijk in handen had gekregen, kreeg ik het enorm druk met school en duizend andere dingen, wat me dwong om het lezen van het boek, gezien de dikte, uit te stellen naar de zomervakantie. Het boek heeft namelijk 664 bladzijden. Deze bladzijden zijn opgedeeld in een inleiding en vier delen, Hoopland, Hartland, Spookland en Naland. Naland is het epiloog en is maar kort.

In de inleiding wordt het allerbelangrijkste moment van het boek alvast met de lezer gedeeld: de hoofdpersoon, Skippy, lijkt een soort beroerte te krijgen en overlijdt op de grond van een donutzaak. Tijdens het lezen van de inleiding is het je als lezer niet helemaal duidelijk wat er gaande is en wie de personen zijn die een belangrijke rol zullen gaan spelen. Maar de inleiding bereikt wel zijn doel; je nieuwsgierigheid is gewekt.

Na de inleiding gaat het verhaal paar maanden terug in de tijd. Alle personages druppelen langzaam het verhaal binnen en je leert de situatie rondom Skippy en enkele andere hoofdpersonen goed kennen. Skippy (die eigenlijk Daniel Juster heet) woont en heeft les op het internaat ‘Seabrooks’. Hij is een 14-jarige jongen die voor het eerst verliefd wordt, en vecht met zijn pijn om zijn zieke moeder. Psychisch lijkt hij wat problemen te hebben, te wijten aan een paar traumatische voorvallen uit het verleden. Hij ontwikkelt zich gedurende het verhaal van antiheld naar held. In de loop van het verhaal beginnen de gebeurtenissen de plotselinge dood van Skippy te verklaren. Steeds meer aspecten van het voorval komen aan bod, en langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plek.

Paul Murray werkte zeven jaar aan dit boek, en dat is te merken. Elk personage is perfect tot in detail uitgewerkt en alles klopt. Het boek beschrijft niet alleen Skippy’s leven een half jaar voor zijn dood, maar ook de gang van zaken op een jongenskostschool. En dit op een manier die ervoor zorgt dat het verhaal voor de lezer echt gaat leven. Je ziet jezelf er bijna door de gangen lopen.

Het kostte me wat tijd om echt in het verhaal te raken, maar toen ik er eenmaal in zat heb ik het in een keer uitgelezen. Het is een erg afwisselend en verrassend boek, en gaat dieper dan verwacht. Hij staat nu tussen mijn lievelingsboeken. Ik kan Skippy tussen de sterren aan bijna iedereen aanraden. Ik denk dat het boek, door de grote variatie in personages, veel verschillende doelgroepen zal aanspreken.

http://youtu.be/HmhLG5gNA8s
Deze recensie is geschreven door Eelke van de Weerd, 17 jaar, VWO-scholier op het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda
Skippy tussen de sterren / Paul Murray / vertaald door Dirk-Jan Arensman / Uitgeverij Signatuur / 2011 / 664 pag. / ISBN 9789056724733

No Comments

Post a Comment