Kat Kavanagh heeft een auto ongeluk gehad, en dit ‘godswonder’ zoals zij het noemt verandert haar leven behoorlijk. Haar relatie, haar werk en haar kijk op het leven. Maar niet alleen Kat haar leven veranderd door het ongeluk, ook de wereld van de 10 jarige Milo McIntyre komt ondersteboven te staan omdat in hetzelfde ongeluk zijn moeder is overleden, en door dit ongeluk komen geheimen naar boven die niemand voor mogelijk hield.

Toen ik dit boek kreeg had ik een heel andere verwachting, ik had een boek vol spanning en sensatie verwacht, waarom weet ik niet maar al snel bleek het boek heel anders uit te pakken dan verwacht. Er was geen actie spanning, absoluut niet, maar het boek hield me wel steeds vast. Ik wilde maar doorlezen omdat ik gewoon nieuwsgierig was en dat gevoel werd naarmate ik verder las steeds sterker. Het wordt namelijk steeds duidelijker dat er allerlei connecties zijn tussen de familie van Kat en die van Milo.

Wat het boek vooral zo leuk maakt is dat je steeds uit 2 verschillende perspectieven leest, dan van Kat en dan van Milo. Alle emoties komen zo ongelofelijk goed over, Milo, die zielsveel van zijn moeder hield en die het nu zonder haar moet doen… ‘t Is echt geschreven vanuit een 10 jarig jongetje diat gewoon nog niet alles begrijpt en toch praat alsof hij de hele wereld heeft gezien.
En de eigenwijze vrouw Kat van 39 jaar die na het ongeluk een burn-out en een ‘writers block’ heeft, is precies het tegenovergestelde van Milo. Want waar hij optimistisch is blijkt zij teleurgesteld en gefrustreerd in haar relatie met haar vriend.

Op het moment dat ik het boek uit had voelde ik me gewoon goed, ik heb wel eens boeken gelezen die mij eerder gefrustreerd maakten dan blij, maar bij deze was ik gewoon tevreden en het is een heerlijk boek om lekker rustig in weg te lezen. Ik heb in ieder geval onwijs genoten.

Deze recensie is geschreven door Emma de Graaf, 16 jaar, havo 4 leerlinge aan het Corderius College te Amersfoort
Overleven voor beginners / Ciara Geraghty / vertaling door Mireille Vroege / Uitgeverij Boekerij / 2013 / 396 pag / ISBN 9789022565469

No Comments

Post a Comment