Helen Vreeswijk werkt bij de recherche en haar verhalen zijn altijd gebaseerd op onderzoeken die ze doet. Vreeswijk weet je altijd weer te boeien met haar verhalen omdat ze je een kijkje in het hoofd van de recherche en van de dader of het slachtoffer gunt. Dit zorgt voor een extra laag in het verhaal die de spanning bij de lezer vasthoudt.

Angela is veertien en gaat naar school. Ze heeft vriendinnen genoeg, gaat naar de manege en haalt goede cijfers. Ze heeft een leven wat iedere tiener heeft, een gewoon en goed leven. Als ze op een dag door het park naar huis loopt, samen met haar beste vriendin, wordt ze aangesproken door Rianna. Zij is zestien heeft zit een jaar hoger en ze gaat al uit. Angela sluit die middag zonder te twijfelen aan bij de groep. Ze heeft het erg naar haar zin en geniet van de aandacht.
Die middag heeft ze haar eerste ervaring met alcohol. Tenminste… meer dan één slok alcohol.

Al snel zit ze elke dag bij haar nieuwe vrienden, drinkt ze elke dag een drankje mee en ze gaat ze zelfs uit in het weekend. Haar ouders weten van niks, alleen dat ze ‘’een nieuwe vriendin’’ heeft, waar ze vaak mee omgaat buiten school. Tijdens een avondje stappen loopt het uit de hand en er moet een ambulance bijkomen… Zodra haar ouders dit doorkrijgen wordt haar een drank- en uitgaansverbod opgelegd. Toch stopt dit haar niet en drinken wordt een obsessie. Ze mixt haar flesje Seven-up met sterke drank zodat ze ook tijdens de lessen kan blijven drinken. Om de drank te kunnen betalen, jat ze geld van haar moeder. Maar toch is het niet genoeg en ze gaat drugs verkopen op feesten. Als haar ouders haar verbieden uit te gaan raakt ze wanhopig en ze verzint een andere oplossing om aan geld te komen.

Vreeswijk is een meester in spanning opbouwen. Ze wisselt de verhaallijn van de hoofdpersoon vlot af met het recherchewerk. Haar korte hoofdstukken lezen gemakkelijk weg omdat de andere verhaallijn trekt. Dit houd je als lezer ieder boek weer vast. Zeker de jongere lezers, omdat de situaties zeer herkenbaar zijn. De thematiek van dit boek: groepsdruk en alcohol, zijn thema’s waar veel jongeren mee te maken hebben. Toch vind ik dit boek niet haar beste werk, omdat het af en toe te voorspelbaar was. Als je geen fanatiek lezer bent is dit boek ook zeker geschikt, omdat het zeer prettig is geschreven. Er staan weinig tot geen moeilijke woorden in. Een heerlijk boek om te lezen, zelfs als je het druk hebt.

Deze recensie is geschreven door Mascha Vermeulen, 22 jaar, student SPH aan Avans Hogeschool in Breda. Mascha schrijft ook een eigen blog over lezen en boeken, Het Leeslint.
Promille / Helen Vreeswijk / Uitgeverij Manteau / 2013 / 281 pag. / ISBN 978902232843

No Comments

Post a Comment