Rome, 70 v.Chr. Tegen de achtergrond van Caesars gewelddadige machtspolitiek vechten vier mensen voor hun bestaan. Tarquinius, een Etruskische krijger en waarzegger; Brennus de Galliër, een gevreesd gladiator; Romulus, die gedwongen wordt als gladiator te vechten en zint op wraak voor het onrecht dat hem en zijn tweelingzus is aangedaan. En tot slot is er Fabiola. Zij is net als haar broer Romulus op jonge leeftijd als slaaf verkocht en belandt in een bordeel, waar haar verleidelijke schoonheid al snel de machtige mannen van Rome betovert. Onder hen is Brutus, die als moordenaar van Caesar de geschiedenis in zal gaan. In de verre uithoeken van het Romeinse rijk strijdt een legioen op leven en dood om de grenzen van het machtige imperium te bewaken en uit te breiden. Daar, ver weg van het politieke gekonkel in Rome, waarin Fabiola een steeds belangrijkere rol gaat spelen, moeten de drie mannelijke personages hun lot onder ogen zien…

Als een geschiedenisfanaat begint mijn hartje sneller te kloppen bij het lezen van deze beschrijving van Het verloren legioen. Ben Kane introduceert in dit eerste deel van de trilogie over het verloren legioen vier hoofdpersonen. In het begin spelen de verhaallijnen zich ver (en minder ver) van elkaar af: Gallië, Italië en Rome, maar door een aantal noodlottige gebeurtenissen komen de hoofdpersonen langzaam bij elkaar.

De mannen uit dit verhaal komen bij elkaar in hun opmars met het leger, terwijl Fabiola op haar eigen manier zich in een belangrijke positie manoeuvreert. Ik vond het leuk dat Ben Kane besloot om ons via Fabiola te informeren over de dagelijkse gang van zaken in Rome. Toch vond ik de mannelijke hoofdpersonen uit dit boek meer diepgang hebben, vooral Brennus was een favoriet van mij. Romulus en Fabiola hielden er naar mijn mening teveel opvattingen op na die beter in onze huidige samenleving zouden passen dan 2000 jaar geleden. Romulus was echter wel het karakter dat zich door het boek heen het meest ontwikkeld heeft. Ik vond hem dan ook de meest belangrijke persoon uit het boek.

Ben Kane heeft met Het verloren legioen een spannend verhaal geschreven over het oude Rome. We leren het dagelijks leven in Rome kennen (met zijn gruwelen), maar we krijgen ook een beeld van de oostgrenzen van het Romeinse rijk, wat Ben Kane heel mooi weet te beschrijven. Er komt een boel actie voor in het boek, maar wel goed gedoceerd. Je wordt niet weggeblazen door al het gevecht in de arena en in het leger, maar er is ook ruimte voor goede dialogen die een gaatje prikken door het Rome van toen. Ik ben zeer benieuwd naar deel twee van de serie, want dit verhaal is nog lang niet voorbij.

Deze recensie is geschreven door Sanne van den Berg, 18 jaar en eerstejaars studente Econometrie en OR en Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Vrije Universiteit te Amsterdam
Het verloren legioen / Ben Kane / Vertaling door Hanneke Nutbey / Uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep / 2008 Engels, 2011 Nederlands / 534 pag. / ISBN 9789025370022

No Comments

Post a Comment